Свештеник Павле Гумеров

Он и она у потрази за брачном хармонијом

Мушкарац треба да буде мужеван, а жена - женствена. И заједно они помажу једно другоме да буду оно што јесу. Жена - помоћница мужу, како нам каже Библија (1 Мојс. 2, 18), и она му помаже да буде мушкарац. Она га надахњује, верује у њега, поноси се њиме и тако му помаже да буде одлучан и одговоран. Својом женском слабошћу жена подстиче мушкарца да буде јак. Она га воли и због те љубави он је на много тога спреман. Мушкарац, напротив, подстиче жену да буде женствена. Он је њен покровитељ, заштитник, од доноси одлуке, брине се о њој и воли је.

Ванбрачна заједница

-Почетак породичног живота или неодговорно партнерство-

Аутор објашњава зашто је ванбрачна заједница промашена са духовног, правног и психолошког аспекта и да ли смо модерни ако у брак уђемо пробно...

Домаћа Црква

"Веома је лако и пријатно делити савете. То ретко ко не воли. Међутим, једна је ствар делити, а потпуно друга - испуњавати их. Као што је говорио преподобни Амвросије Оптински: "Давати савете је исто што и са звоника камење бацати. А испуњавати их - камење на звоник носити". Али ја се искрено надам да ће онај ко прочита мој скромни рад за себе наћи нешто корисно."

Света тајна причешћа

"Света тајна причешћа" заузима централно место у црквеном богослужбеном кругу и животу Православне Цркве. Православни хришћани постајемо тек онда кад почнемо живети у Христу и учествовати у животу Цркве, тј. у њеним светим тајнама.

Православна аскетика за мирјане - о борби са страстима

Пут борбе са страстима је трновит, није нимало лак и ми често посустајемо, падамо, трпимо пораз; некад нам се чини да немамо више снаге, али опет устајемо и настављамо да се боримо. Тако чинимо јер је то једини пут хришћанина. "Нико не може два господара служити; јер, или ће једнога мрзити, а другога љубити; или ће се једнога држати, а другога презирати". (мт. 6.24)

Породични конфликти

Превентива и лечење из перспективе православног свештеника.

У данашем свету, где можемо да видимо врло мало породица које могу послужити за пример и где су људи одсечени од породичних традиција, посебно је важно учити се породичности. И да би смо достигли ову професију, помажу нам савети књиге и савети духовних отаца и стручњака по породичним и брачним питањима. Али, најважније је да се сами супружници стално замишљају над тим како да побољшају свој породични живот. и тада ће они стварно постати једно.