Духовност

Тајна смрти - шта нас чека у вечности

Основно питање људског живота је питање смисла. Ако не знамо зашто живимо, несрећнији смо од свих живих бића. Ово је књига грчког богослова Николаја Василијадиса о тајни смрти као тајни смисла нашег постојања. Чита се у једном даху, даху који тражи Духа Светога, Који нам показује како да живимо да бисмо живели вечно.

 

Он и она у потрази за брачном хармонијом

Мушкарац треба да буде мужеван, а жена - женствена. И заједно они помажу једно другоме да буду оно што јесу. Жена - помоћница мужу, како нам каже Библија (1 Мојс. 2, 18), и она му помаже да буде мушкарац. Она га надахњује, верује у њега, поноси се њиме и тако му помаже да буде одлучан и одговоран. Својом женском слабошћу жена подстиче мушкарца да буде јак. Она га воли и због те љубави он је на много тога спреман. Мушкарац, напротив, подстиче жену да буде женствена. Он је њен покровитељ, заштитник, од доноси одлуке, брине се о њој и воли је.

Какве су ти мисли, такав ти је живот

"...ако треба да се опустиш. Не узимај на себе превише бриге овог света већ чувај свој мир и живи са Богом. Нека иде како иде..." - Отац Тадеј

Страсти и врлине - Старац Пајсије Светогорац

Поуке - том V

Из садржаја:

  • Страсти
  • Самољубље - мајка гордости
  • Гордост - корен зла
  • Осуђивање - велика неправда
  • Чеда самољубља и гордости
  • Једна је врлина - смирење
  • Духовна љубав
  • Благодарство и усрђе
  • Деца љубави и смирења

На Божанској стражи

Поуке архимандрита Пајсија Хиландарца
Поводом десетогодишњице од упокојења архимандрита Пајсија Хиландарца манастир Светог архиђакона Стефана у Горњем Жапском у Епархији врањској приредио је књигу ''На Божанској стражи''.

Христос наш живот - Св. Теофан Нови Затворник Полтавски

Очекуј велике ствари од Бога и приснију заједницу са Њим. Како то може да буде? Исус Христос то може учинити за тебе. Христос је наш живот. Он ће у теби живети истим животом којим је живео на земљи. Очекуј да ће Он то учинити у пунини Свога обећања. Дођи са сваким грехом и сваком сметњом, и сваким недостатком и свим што узрокује самопрекор и баци све Њему пред ноге, те веруј да крв чисти, и да Христос даје избављење. Веруј, а онда очекуј то и прихвати, тако да Бог објави Христа у нама силом Светога Духа.

Веронаука у кући

Православна верска читанка

Свети Кнез Лазар

И косовски завет.
Едиција "светитељи".
Књига садржи пратећи компакт диск.

Хиландар у доба Немањића

Историјско-културна монографија и расправа.

Срби светитељи

Капитална књига о Србима светитељима, од светог Јована Владимира у X, до светог Јустина Ћелијског у XX веку. О њиховим животима и духовном подвигу, о њиховој важности за српску духовност, историју и судбину. 
Књига дар, надахнуће, памтеник.
Одлично опремљена, у тврдом повезу и пуном колору, на 236 богато илустрованих страна!
Књига за сваки наш дом, храм, библиотеку, школу, за свакога од нас!

Флавијан

Аутор је направио збирку животних прича и догађања са људима које је сретао и познавао, кроз један романсирани приказ рада и дела руског сеоског свештеника Флавијана и његовог пријатеља са студија. Свештеник Флавијан је био млади, популарни и успешни студент, градско дете, које се једног тренутка преумнило и отишло да живи на селу и ради као свештеник. Њега у продавници обуће након 20 година сусреће његов пријатељ из студентских дана и почиње прича. Сви догађаји су истинити осим што су имена јунака измењена, и неке ствари су романсиране али је суштина догађања непромењена.

Флавијан - живот се наставља

Аутор је направио збирку животних прича и догађања са људима које је сретао и познавао, кроз један романсирани приказ рада и дела руског сеоског свештеника Флавијана и његовог пријатеља са студија. Свештеник Флавијан је био млади, популарни и успешни студент, градско дете, које се једног тренутка преумнило и отишло да живи на селу и ради као свештеник. Њега у продавници обуће након 20 година сусреће његов пријатељ из студентских дана и почиње прича. Сви догађаји су истинити осим што су имена јунака измењена, и неке ствари су романсиране али је суштина догађања непромењена.

Флавијан - Успињање

"Нешто се догодило са мном тамо на планини, на врху Свете Горе, некаква метаморфоза. Споља изгледа као да сам исти, као и пре успињања, али осећам да изнутра више нисам исти... Смиреност која се појавила у мени након молитве у храму Преображења још је са мном. "Бог је мој ! Ја сам Божји !“. Та сигурност ми сада даје снагу у свим животним ситуацијама, проблемима и недаћама." Нови роман протојереја Александра Торика "Флавијан - Успињање" наставља причу о духовној потрази и животним открићима Алексеја и руског свештеника Флавијана, раније физичара и алпинисте.

Три приче

Руски писац хваљен и оспораван од стране савременика због хришћанске тематике својих дела,али и због критике на рачун формализма и лицемерја самих верника у руском друштву деветнаестог века. Веома плодан стваралац,аутор великог броја прозних дела.
Три приповетке из овог избора обједињује ранохришћанска тематика, али је у њима очигледна намера аутора да коментарише и критикује своју епоху и стање духа у њој,стајући на страну нишчих и једноставних људи чију душевну чистоту и нелицемерну веру претпоставља хладном формализму и лажном поштовању друштвених норми.

Ходочашће

Шмељов је један од најважнијих руских писаца прве половине двадесетог века.
Правац његовог стваралаштва може се дефинисати као духовни реализам.
У аутобиографском роману "Ходочашће" петогодишњи дечак током Петровског поста одлази на традиционално ходочасничко пешачење у Тројице-Сергијеву лавру, удаљену 75 км од његовог дома. У роману се појављује лик старца Варнаве, заснован на преподобном Варнави Гетсиманском (1831-1906),ког ће Руска Црква канонизовати 1995. године

Хиландарски пролог

ПОУКЕ ИЗ ХИЛАНДАРСКОГ СИНАКСАРА

Узгредна размишљања

Владета Јеротић је рођен 1924. године у Београду у коме је завршио гимназију и медицински факултет.
Специјализирао је неуропсихијатрију, а у Швајцарској, Немачкој и Француској психотерапију. Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења болнице "Др Драгиша Мишовић". Од 1985. као професор по позиву предаје Пастирску психологију и медицину на Теолошком факултету у Београду.

Чиме се умрли спасавају

Ако нисте у могућности да ову књижицу поклоните својим пријатељима, а Ви им је бар позајмите, да је прочитају и упознају шта треба да чине за умрле, ради њиховог спасења. Колико душа наших преминулих сродника испашта због својих грехова,а ми и не знамо како бисмо могли да им помогнемо! Ова књижица нас упућује у то шта треба чинити за душе умрлих.

Недостојан је онај ко себе сматра достојним

Догађа се да човек много пута дође на исповест и да се сваки пут каје за један те исти грех. Он се заиста искрено каје, али просто нема снаге да тај грех не понавља, нити је довољно одлучан у томе. Господ му шаље Своју помоћ управо због тог кајања и истрајности. Неки човек упорно је долазио у цркву, падао на колена пред иконом Господњом и горко се кајао због тешког греха који је стално понављао. Душа му је била до те мере измучена да је рекао: "Господе, уморио сам се од тог греха и никад га више нећу понављати."

Слово о смрти

"Милосрдни Господ нека подари читаоцима ове књиге и њеном састављачу да се сећају смрти за време земног живота; да сећањем на њу, умртвљавањем себе за све сујетно и животом за вечност одстране страхоту смрти, кад наступи њен час, и пређу из ње у блажени, вечни, истински живот. Амин."

Успостављање јединства

"Своје успомене писао сам без уверења да су потребне било коме, живот сваког човека исувише је личан, али он свагда може нешто рећи другма. Његова тајна је - јединство и непоновљивост човекове личности. Од малих ногу човек носи у себи ту непоновљивост као образ вишег света. Удаљеност од светлости спушта нас до стандардности и безличности, а макар мало приближавање светлости открива у свакоме непоновљива, свима неопходна својства живота. Од тих својстава ствара се Царство Божије у човеку. Ми га носимо у себи и свакоме се оно открива у најбољим тренуцима.

Хришћанске врлине и гордост

Треба да схватимо да смо криви, да се покајемо, главу послушно приклонимо у подножју Крста и започнемо борбу са грехом и лажима. Христос ће тада остати уз нас! Кад нас обузме очајање и у срце нам се увуче тамна ноћ, кад нико не чује наше ридање и кад нам ни пријатељ ни брат не помогне, не смемо Небо вређати сумњом и прекором него ватреном молитвом треба да се обратимо Ономе ко нас благо и кротко посматра и који је увек и свуда са нама.

Хришћанство и модернизам

Свет у данашње време преживљава моралну кризу. Некад је религија била прогоњена извана, а данас је прогоњена изнутра. Прети опасност да се изроди у некакву историјску традицију без духовног садржаја и да постане нека врста националне етике.

Црква и њен тамни двојник

Напоредо са никад умирућим животом Христове Цркве, у оквиру Цркве је увек живело и зло, и пред тим не треба затварати очи; треба увек знати да "рука онога који ме предаје, са Мном је за трпезом". А сада је за цркву такво време да је изузетно важно да хришћани имају непомућен вид, како би могли "препознати и једно и друго".

Старање о најдрагоценијем благу

Зборник текстова о хришћанском васпитању деце

Да би се породица сачувала а деца правилно васпитала, родитењи морају да породицу формирају на хришћанским начелима. Бог и спасење душе морају заузети прво место, а материјална добра друго. Наравно, то није лако постићи у данашњим условима. Родитељи превише раде и сувише су заузети, обузети проблемима свакодневнице, да би проводили време са својим малишанима...

Тумачење божанствене литургије

Вера у своју велику мисију, у своје одозго преодређено послање, код Гогоља настаје под утицајем романтичарске поетике, али се тим утицајем не исцрпљује у потпуности...

Тајна безакоња

"Јер тајна безакоња већ дејствује, само да се уклони онај који сад задржава""

"Ову књигу посвећујемо његовом прео-свештенству владици рашко-призренском и косовско метохијском у егзилу, господину Артемију, кога нам подари Господ, у наше зле дане када је на малу Србију устала белосветска ала и врана, у намери да сатре род наш православни."

Тајна спасења

"Обуците се у све оружје Божије да би сте се могли одржати против лукавства ђаволскога, јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју. Зато узмите све оружје Божије да би сте се мог ли одупријети у зли дан и одољевши свему, одржати се.

Узани пут православља

"Господ који испитује срца, и у Његовој књизи је записано оно што још није учињено, видећи моје добре намере према неупућенима удостојио ме да се већини обратим овом књигом која је и написана у славу Његову и част Пресвете Богородице и Његових угодника Светог Василија Великог, Светог Саве, Светог Симеона Мироточивог, Светог Стевана првовенчаног, Светог Василија Острошког и Светог Јована Кронштатског и свих Светих, а нама на спасење. Ми смо само Божији сарадници а ово није од мене већ од Бога."