Историја

Наше последње победе

Књига је први пут објављена 1928 године
Штампана је само у 500 примерка,врло ретка књига које нема у понуди.

Сећање једног од наших највећих хероја ослободилачких ратова од 1912-1918 године,јунак са 18 медаља…На челу јуришног вода од Кајмакчалана до Рјеке.Човек који је у том јуришу први пут ушао у Велес,Крушевац,Крагујевац,Руму ,Загреб и Ријеку,који је први прешао Вардар,Мораву и Саву.

Саслушавање

Немачка након 2. светског рата. “Денацификација” је у пуном јеку. Победници истражују злочине побеђених. Совјети ликвидирају, Американци — “суде”… Између осталих, ту је и један необичан официр. Заробљеник зна шта иследник жели, али одбија да му каже. Јер заробљеник није обичан нациста, већ — Рус у зеленој униформи. Након ових сцена из савремене Инквизиције, читалац остаје без даха.

Чувар светих хумки

Дирљива прича о породици Михаиловић, која од 1927. у три генерације узастопно чува Српско ратничко гробље у Солуну, и пре свега о осамдесетогодишњем Ђорђу Михаиловићу, који је чувар непрекидно од 1960. до данас. Пуних пола века!
Уз обиље фотографија, потресних сцена и ексклузивне грађе, ова књига и истоимени документарни филм (уз њу) још једном нам предочавају, заправо, целу величанствену и страшну српску епопеју у Првом светском рату, Голготу и Васкрс Србије.

Момчило Гаврић најмлађи каплар на свету

Аутор је оживео сећање на осмогодишњег хероја Првог светског рата. У роману млађани Гаврић није окружен ловорикама , већ је представљен као живи и истински човек. Од устрашеног и храброг осмогодишњака до, на неки начин, Европејца кроз чији живот, ако не слика онда бар скицира вечно конфликтна Европа

Роман краљице Наталије

Роман краљице Наталије Драгутина Ј. Илића никад није објављен као књига; сачуван је само у периодици из 1923. године. У Цицварићевом Београдском дневнику уредништво га је с посебном препоруком најавило читаоцима: „Најтоплије препоручујемо читалачкој публици, да прати цео роман, који је пун нтересантности и истинитих података, пошто је писац и сам узео учешћа у многим потресним догађајима из бурног Наталијиног живота.“

Кроз минско поље

Потресна књига о младићу из Шумадије, кога са 17 година регрутују и после основне обуке шаљу да пробија линију фронта у Вуковару.
Вративши се кући обележен оним што је видео, схвата да држава заборавља оне који су,упркос свему, остали верни заклетви.
(Анти)ратни роман који недостаје српској књижевности!
БАЗИРАНО НА ИСТИНИТИМ ДОГАЂАЈИМА

БУНЕ И НЕМИРИ

Постоји и такав тип власника земље кога народ назива „душеван ага“. У суштини, такав ага није ни бољи ни душевнији, него обично само слабији или по природи мање борбен и насилан од оних крупних ага који „седе кмету за вратом“ и чије бездушне субаше истерују са кметовог гумна и последње зрно самовољно одмереног хака. Разлика је само у томе што код понеког таквог аге преовлађује мудрост ситних и слабих људи. Тако је било и са овим Ибрагом.

ПОСЛЕДЊА СТРАЖА

Дана 30.09.1998. године војник јунске класе извиђачко-диверзантске чете Нишког корпуса, Владимир Радоичић,послат је на извршење борбеног задатка у рејону карауле "Кошаре", на југословенско-албанској граници. Са тог задатка, он и још четворица припадника Војске Југославије,никада се неће вратити. У тренутку када је патрола упала у заседу,он је имао само 19 година.

ЗОВ КАРАУЛЕ

Битка за Кошаре је битка модерне српске историје. Тих неколико километара уз саму границу са Албанијом,подно Проклетија,за Васкрс 1999.године,постају српски Термопили у којима стотинак војника,често гладних и без довољно муниције, док чека појачање које никако не долази,одбија напад неколико хиљада терориста ОВК.

УДРИ БАНДУ

Када бих био приморан,али заиста приморан,рецимо,претњом да ћу бити гоњен, да издвојим најгори део машине за млевење душа кроз коју сам прошао и у којој су сви делови били најгори,упро бих прстом - у гоњење.

ЗАПИСИ У ПРОЛАЗУ ЖИВОТА

"Не љутим се ја на тебе што ти је дјед био бег и што је живио од крви и зноја мојих дедова,нити што је прве брачне ноћи мојих дједова резервисао за себе, нити што им је узимао данак у крви одводећи им дјецу на коњима у сепетима. Ма,ја се просто љутим на себе што не могу да, нађем нигдје одговора на нека питања. Кад год се појаве моји душмани они увијек нађу у теби савезника. То се понавља скоро стотину година."
СРПСКИ ДОБРОВОЉАЦ
Бранилац Коте 918

Српско срце Јоханово

Роман је настао из поеме у којој је описан истинит догађај који се збио у једном селу на Космету. Све је истинито у том роману, осим имена људи, а и неке локације су промењене. У питању је фасцинантна прича: немачком индустријалцу, аристократи, игром случаја трансплантирано је срце Јована, Србина са Косова, а заједно са срцем - дошла су и сећања... Џелетовић истиче да је нека имена променио понајвише да Јованов син не би даље био “увучен” у причу јер је ионако превише пропатио: Његовог оца су киднаповали и убили, бабу и деду су премлатили на смрт и бацили у канал.

Ратник са Динаре

Ратник са Динаре је роман који се на узбудљив и интригантан начин бави судбином друштва и појединца у вртлогу трагичних догађаја почетком деведесетих година који су предходили распаду Југославије. Аутор у свом првом роману исповеда потресну причу о судбини младића Ивана разапетог између свеопштег моралног стања и индивидуалног осећања неправде која је последица хаотичног националног обрачуна. Аутор кроз сопствено виђење ратних збивања на уверљив начин приказује велики број ликова који уједно постају призме кроз које се посматра рат у повоју.

Чарапе краља Петра

О књизи "Чарапе краља Петра"
Нисам имао прилике да видим књигу Милована Витезовића „ Чарапе краља Петра". Нисам знао за потресну истиниту причу о Макрени Спасојевић, мајци из села Словац код Лајковца. Ових дана ми је ту причу послала, пријатељица др Анка Станојчић. За оне читаоце Гласа јавности који, као и ја, нису знали за трагедију мајке Макрене и гест краља Петра, најпре укратко препричавам причу.

Црногорске усташе

НДХ је био покушај стварања Содома на Балкану који је пропао. И у то време, а и сада, концепт Содома је био нашироко промовисан и многи су желели да буду део те творевине. Ова књига говори о томе.
НДХ је био покушај стварања Содома на Балкану који је пропао. И у то време, а и сада, концепт Содома је био нашироко промовисан и многи су желели да буду део те творевине. Ова књига говори о томе.

Срби у грађанском рату у Русији 1918-1921

У току Грађанског рата Русију је напустило преко два милиона њених грађана. Један део руске емиграције нашао је своје уточиште у Краљевини СХС. Због своје бројности, тај феномен познат је као „зарубежнаја Росија“ (загранична Русија). У поређењу са Русијом до 1914. године, Совјетски Савез је од октобра 1917. до краја Грађанског рата изгубио огромну територију од 869.000 квадратних километара, што отприлике одговара површини Балкана. Владавина Лењина и његових бољшевика Русији није донела само огроман територијални, већ и људски губитак.

Страдање Србске Цркве од комуниста - 3

Примери комунистичких иживљавања над православним свештенослужитељима, као што је мучење оца Јеромонаха из Жиче, свештеника Гргуревића у Челебићу изнад Фоче, ког су живог претестерисали и свештеника Делића, ког су убили црногорски партизан и бацили у јаму на Баришину луку код Шавника - само су неки од примера страшног мучеништва што су починили безбожни комунисти.

Надбискуп геноцида

Књига на документован начин, користећи архивску грађу из свих релевантних извора (Ватикан, Италија, Хрватска, САД, Велика Британија, Немачка, Југославија), приказује улогу Ватикана и Католичке цркве у Хрватској у геноциду над Србима за време НДХ и Другог светског рата. Италијански аутор посебно истражује и истиче одговорност примаса Хрватске, монсињора Алојзија Степинца. Књига представља својеврсну ауторову реакцију на проглашавање Степинца за блаженог.

Српски ђенерали у жицама 1941-1945

Као врсни познавалац Другог светског рата, архивски стручњак без чије помоћи не би било многих дела у домаћој историографији, Антун Милетић је и у овој књизи применио своју препознатљиву методологију и пустио да говоре историјски извори првог реда, непозната или мало позната грађа различите провинијенције. Понудио је прегршт непознате документације о збивањима, трвењима, идеолошким, политичким и другим споровима и поделама у заробљеничкој заједници армијског ђенералитета Војске Краљевине Југославије.

Црвена куга, књига трећа

Црвена куга је пролог вишедеценијске српске несреће и трагедије под комунистима, којој је писац један од живих сведока...

Рат после рата

Војска Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца на Косову и Метохији и у Македонији 1918-1920
Консултујући разноврсну расположиву грађу, Тасић у својој књизи нуди преглед бројних чинилаца који су на положај краљевске војске у овом неуралгичном подручју, у једном, данашњим језиком речено, "транзиционом“ периоду, имали утицај.

Јадовно 1-2, комплекс усташких логора 1941

Јадовно је један од првих, најбруталнијих и најзверскијих логора-стратишта у Европи. Већина људи понешто зна о логору смрти Јасеновац који је трајао више година, Аушвицу, Треблинки, али врло мало зна о Комплексу усташких логора смрти Јадовно 1941.

Зашто Јасеновац није ослобођен

Књига Славка Комарице и Славка Одића настала је коришћењем објављених
извора, публицистичких радова и сећања учесника догађаја из Другог светског рата. Аутори су дали врло користан преглед третирања ове теме у досадашњим сведочењима, литератури, штампи итд., из њиховог излагања често се добро уочава стратешки положај Јасеновца и борби у његовој околини, уочљива је и стално присутна жеља да се расветле односи на релацији партијска организација логораша - славонске и босанске партизанске снаге - ЦК КП Хрватске - Врховни штаб.

Шта сам видео и проживео у великим данима

Арчибалд Рајс (1875-1929) дао је велики допринос упознавању света са јунаштвом српског народа и његове улоге у Првом светском рату. Белешке које је водио, дописе које је слао швајцарским, француским и холандским листовима, сабрао је у овом јединственом сведочанству о Првом светском рату. Књига је писана изванредним стилом, а истина о тешким временима за Србе има своја многобројна лица и у данашњем добу.

Успон и пад титове Југославије

Зашто су сви покушаји привредних реформи у реалсоцијализму лоше завршили?
Сваки успех економске реформе доводио је до подривања постојећег политичког монопола,тако да су све привредне реформе у бившим социјалистичким земљама остале "приче с тужним крајем" (који се циклички понављао, од НЕП-а па све до имплозије реалног социјализма)...

Свети Кнез Лазар

И косовски завет.
Едиција "светитељи".
Књига садржи пратећи компакт диск.

Хиландар у доба Немањића

Историјско-културна монографија и расправа.

Срби светитељи

Капитална књига о Србима светитељима, од светог Јована Владимира у X, до светог Јустина Ћелијског у XX веку. О њиховим животима и духовном подвигу, о њиховој важности за српску духовност, историју и судбину. 
Књига дар, надахнуће, памтеник.
Одлично опремљена, у тврдом повезу и пуном колору, на 236 богато илустрованих страна!
Књига за сваки наш дом, храм, библиотеку, школу, за свакога од нас!