Духовност

Шта се све говори на исповести

Шта да исповедим на исповести? Заиста реално питање, дубоко и истинско питање живљења по вери. Исповест изискује сагледавање сопствених поступака које често заборавимо или их готово не сматрамо као преступе. Првенствено је потрбно знати шта уствари значи исповест.

http://www.prijateljboziji.com/_Sta-s...

Пост или дијета?

За разлику од, рецимо, дијете чији је циљ унапређење телесног здравља, црквени пост не користи ако није везан са духовним постом. У супротном, "Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио? Ако је у теби завист и љубав према стицању, да ли је од користи што си пио само воду"? "Пост или дијета" - на којој сте страни?!
 

Пријатељи Божији 

Какве су ти мисли, такав ти је живот

"...ако треба да се опустиш. Не узимај на себе превише бриге овог света већ чувај свој мир и живи са Богом. Нека иде како иде..." - Отац Тадеј

Христос наш живот - Св. Теофан Нови Затворник Полтавски

Очекуј велике ствари од Бога и приснију заједницу са Њим. Како то може да буде? Исус Христос то може учинити за тебе. Христос је наш живот. Он ће у теби живети истим животом којим је живео на земљи. Очекуј да ће Он то учинити у пунини Свога обећања. Дођи са сваким грехом и сваком сметњом, и сваким недостатком и свим што узрокује самопрекор и баци све Њему пред ноге, те веруј да крв чисти, и да Христос даје избављење. Веруј, а онда очекуј то и прихвати, тако да Бог објави Христа у нама силом Светога Духа.

Веронаука у кући

Православна верска читанка

Хиландар у доба Немањића

Историјско-културна монографија и расправа.

Флавијан

Аутор је направио збирку животних прича и догађања са људима које је сретао и познавао, кроз један романсирани приказ рада и дела руског сеоског свештеника Флавијана и његовог пријатеља са студија. Свештеник Флавијан је био млади, популарни и успешни студент, градско дете, које се једног тренутка преумнило и отишло да живи на селу и ради као свештеник. Њега у продавници обуће након 20 година сусреће његов пријатељ из студентских дана и почиње прича. Сви догађаји су истинити осим што су имена јунака измењена, и неке ствари су романсиране али је суштина догађања непромењена.

Флавијан - живот се наставља

Аутор је направио збирку животних прича и догађања са људима које је сретао и познавао, кроз један романсирани приказ рада и дела руског сеоског свештеника Флавијана и његовог пријатеља са студија. Свештеник Флавијан је био млади, популарни и успешни студент, градско дете, које се једног тренутка преумнило и отишло да живи на селу и ради као свештеник. Њега у продавници обуће након 20 година сусреће његов пријатељ из студентских дана и почиње прича. Сви догађаји су истинити осим што су имена јунака измењена, и неке ствари су романсиране али је суштина догађања непромењена.

Флавијан - Успињање

"Нешто се догодило са мном тамо на планини, на врху Свете Горе, некаква метаморфоза. Споља изгледа као да сам исти, као и пре успињања, али осећам да изнутра више нисам исти... Смиреност која се појавила у мени након молитве у храму Преображења још је са мном. "Бог је мој ! Ја сам Божји !“. Та сигурност ми сада даје снагу у свим животним ситуацијама, проблемима и недаћама." Нови роман протојереја Александра Торика "Флавијан - Успињање" наставља причу о духовној потрази и животним открићима Алексеја и руског свештеника Флавијана, раније физичара и алпинисте.

Три приче

Руски писац хваљен и оспораван од стране савременика због хришћанске тематике својих дела,али и због критике на рачун формализма и лицемерја самих верника у руском друштву деветнаестог века. Веома плодан стваралац,аутор великог броја прозних дела.
Три приповетке из овог избора обједињује ранохришћанска тематика, али је у њима очигледна намера аутора да коментарише и критикује своју епоху и стање духа у њој,стајући на страну нишчих и једноставних људи чију душевну чистоту и нелицемерну веру претпоставља хладном формализму и лажном поштовању друштвених норми.

Хиландарски пролог

ПОУКЕ ИЗ ХИЛАНДАРСКОГ СИНАКСАРА

Слово о смрти

"Милосрдни Господ нека подари читаоцима ове књиге и њеном састављачу да се сећају смрти за време земног живота; да сећањем на њу, умртвљавањем себе за све сујетно и животом за вечност одстране страхоту смрти, кад наступи њен час, и пређу из ње у блажени, вечни, истински живот. Амин."

Успостављање јединства

"Своје успомене писао сам без уверења да су потребне било коме, живот сваког човека исувише је личан, али он свагда може нешто рећи другма. Његова тајна је - јединство и непоновљивост човекове личности. Од малих ногу човек носи у себи ту непоновљивост као образ вишег света. Удаљеност од светлости спушта нас до стандардности и безличности, а макар мало приближавање светлости открива у свакоме непоновљива, свима неопходна својства живота. Од тих својстава ствара се Царство Божије у човеку. Ми га носимо у себи и свакоме се оно открива у најбољим тренуцима.

Хришћанство и модернизам

Свет у данашње време преживљава моралну кризу. Некад је религија била прогоњена извана, а данас је прогоњена изнутра. Прети опасност да се изроди у некакву историјску традицију без духовног садржаја и да постане нека врста националне етике.

Црква и њен тамни двојник

Напоредо са никад умирућим животом Христове Цркве, у оквиру Цркве је увек живело и зло, и пред тим не треба затварати очи; треба увек знати да "рука онога који ме предаје, са Мном је за трпезом". А сада је за цркву такво време да је изузетно важно да хришћани имају непомућен вид, како би могли "препознати и једно и друго".

Тумачење божанствене литургије

Вера у своју велику мисију, у своје одозго преодређено послање, код Гогоља настаје под утицајем романтичарске поетике, али се тим утицајем не исцрпљује у потпуности...

Тајна спасења

"Обуците се у све оружје Божије да би сте се могли одржати против лукавства ђаволскога, јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју. Зато узмите све оружје Божије да би сте се мог ли одупријети у зли дан и одољевши свему, одржати се.

Узани пут православља

"Господ који испитује срца, и у Његовој књизи је записано оно што још није учињено, видећи моје добре намере према неупућенима удостојио ме да се већини обратим овом књигом која је и написана у славу Његову и част Пресвете Богородице и Његових угодника Светог Василија Великог, Светог Саве, Светог Симеона Мироточивог, Светог Стевана првовенчаног, Светог Василија Острошког и Светог Јована Кронштатског и свих Светих, а нама на спасење. Ми смо само Божији сарадници а ово није од мене већ од Бога."

Тумачење великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина

Господе и владико живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља, не дај ме. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слузи Твоме. О Господе Царе, даруј ми да видим грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин. - преп Јефрем Сирин

Умеће умирања или уметност живљења

Демон се труди да човека успава, да га натера да заборави на то да је све земаљско пролазно и да га увуче у вртлог световних послова. То му најчешће и полази за руком. У том сну и вртлогу неприметно пролази цео живот и човек се буди тек кад се нађе на самој ивици гроба и зачује кикотање демона који га је тако вешто и тако страшно преварио. Све оно за шта је човек био везан, што је волео и што је стицао, нестаје као ноћне сенке у свануће. Човеку тек тада постаје јасно да је безумно протраћио најдрагоценије што му је Бог дао, а то је време за спасење, време које је на неки начин убио.

Старац Арсеније - светац у логору

Ово је књига о великом подвижнику, исповеднику и мученику руског двадесетог века, књига сведочења, која су сабрала његова духовна деца, доказ да нема тог пакла у који човек може бити заточен, а да га тамо не нађе Богочовек у чијим рукама су кључеви свих тамница.

Чуда Божија - знаци времена

Текстови из ове књиге су, углавном, преузети из књига: Чуда Божија у двадесетом веку, Господ је с нама и Живот из гробова. Оно што ћете читати записано је од веродостојних сведока. Бог живи у сваком, па и у нашем, маловерном времену, и спреман је да помогне сваком ко га из дубине душе призива.

Црква и интелигенција

Циљ нашег рада је да – покажемо, због чега је интелигенцији тешко да приђе Цркви. Писали смо га, осећајући одговорност не само пред својом савешћу, већ и пред интелигенцијом. Ми је не позивамо на суд, већ јој се обраћамо; ми је не упоређујемо са неким другим кованицама – можда, су они поступали и горе, већ је на интелигенцију најузвишенија обавеза: да сачува истину и морал – те две међусобно повезане ствари.

Трећа казивања о Светој гори

Трећа казивања о Светој гори обухватају текстове предавања која су пред члановима Друштва пријатеља Свете горе Атонске одржана 1998. и 1999. године. Казивања обрађују целину Свете Горе, од историје уметности до етнографије, музеологије и науке о књижевности.

Четврта казивања о Светој Гори

Прилози објављени у овој књизи односе се највише на Хиландар и његову улогу у развоју српске културе као и на Свету Гору у целини.

Трпеза Господња

Зборник радова православних теолога о Светој Литургији.
Садржај:

Литургијски живот срж црквеног живота-Атанасије Јевтић

Литургијска свијест данас-Александар Шмеман

Божанствена Евхаристија средиште православног богослужења-архимандрит Георгије Капсанис

Евхаристија и саборност-протојереј Георгије Флоровски

О светој тајни причешћа-Св.Теофан Нови Затворник

О неопходности честог причешћивања светим тајнама-Св.Теофан Нови Затворник

Светиње светима-Александар Шмеман

Пијте из ње сви-архимандрит Јефрем Филотејски