Хришћанство

Трибина Човек биће подвига - Владика Атанасије Јевтић

Трибина Човек биће подвига - Владика Атанасије Јевтић

Предавање се бави темом човека у Хришћанској антропологији (Православно Богословље).

  • Ко је човек?
  • Ко је човеков архетип (узор)
  • Чему човек треба да стреми,
  • Шта је његово назначење (задатак)
  • О љубави
  • О слободи...

Ваљево - 28. децембар 2012.

Флавијан - Успињање

"Нешто се догодило са мном тамо на планини, на врху Свете Горе, некаква метаморфоза. Споља изгледа као да сам исти, као и пре успињања, али осећам да изнутра више нисам исти... Смиреност која се појавила у мени након молитве у храму Преображења још је са мном. "Бог је мој ! Ја сам Божји !“. Та сигурност ми сада даје снагу у свим животним ситуацијама, проблемима и недаћама." Нови роман протојереја Александра Торика "Флавијан - Успињање" наставља причу о духовној потрази и животним открићима Алексеја и руског свештеника Флавијана, раније физичара и алпинисте.

Успостављање јединства

"Своје успомене писао сам без уверења да су потребне било коме, живот сваког човека исувише је личан, али он свагда може нешто рећи другма. Његова тајна је - јединство и непоновљивост човекове личности. Од малих ногу човек носи у себи ту непоновљивост као образ вишег света. Удаљеност од светлости спушта нас до стандардности и безличности, а макар мало приближавање светлости открива у свакоме непоновљива, свима неопходна својства живота. Од тих својстава ствара се Царство Божије у човеку. Ми га носимо у себи и свакоме се оно открива у најбољим тренуцима.

Хришћанство и модернизам

Свет у данашње време преживљава моралну кризу. Некад је религија била прогоњена извана, а данас је прогоњена изнутра. Прети опасност да се изроди у некакву историјску традицију без духовног садржаја и да постане нека врста националне етике.

Црква и њен тамни двојник

Напоредо са никад умирућим животом Христове Цркве, у оквиру Цркве је увек живело и зло, и пред тим не треба затварати очи; треба увек знати да "рука онога који ме предаје, са Мном је за трпезом". А сада је за цркву такво време да је изузетно важно да хришћани имају непомућен вид, како би могли "препознати и једно и друго".

Чуда Божија - знаци времена

Текстови из ове књиге су, углавном, преузети из књига: Чуда Божија у двадесетом веку, Господ је с нама и Живот из гробова. Оно што ћете читати записано је од веродостојних сведока. Бог живи у сваком, па и у нашем, маловерном времену, и спреман је да помогне сваком ко га из дубине душе призива.

Црква и интелигенција

Циљ нашег рада је да – покажемо, због чега је интелигенцији тешко да приђе Цркви. Писали смо га, осећајући одговорност не само пред својом савешћу, већ и пред интелигенцијом. Ми је не позивамо на суд, већ јој се обраћамо; ми је не упоређујемо са неким другим кованицама – можда, су они поступали и горе, већ је на интелигенцију најузвишенија обавеза: да сачува истину и морал – те две међусобно повезане ствари.

Српски Православни буквар

Илустровано издање правосланог буквара за децу.

Сусрети са старцима

Као што пчела сабира мед са разних цветова, тако и отац Алексеј водећи разговор са Радом Мишев о старцима, духовницима, својим савременицима, сабира њихове медоточиве мисли. Открива нам њихове светле ликове и храни нас сладосним опитом њиховог Христоликог подвига.
Он говори о духовницима, својим савременицима, који су се уградили у његов живот, од његовог детињства. Сви они, дотакли су се не само његовог живота. Уткали су се, приметно или неприметно и у живот других људи који су имали сличан благослов Божји, да поживе са њима, да их сретну, виде и чују.

Христос-пут нашег живота

Уводно слово, 11
Предговор уредника, 13
Предговор, 17
Увод, 18

ПОЈАМ И МОГУЋНОСТ ОСТВАРЕЊА ИПОСТАСНОГ НАЧЕЛА
Појам ипостасног начела, 27
Првобитна слава човека као могућност прихватања божанског живота, 39
Лутање у замишљеном апсолуту, 44

КЕНОЗА ЛОГОСА И СПАСЕЊА ЧОВЕКА
Кеноза логоса, 50
Пут заповести, 55
Љубав до мржње према себи самоме, 60