Исповест

Шта се све говори на исповести

Шта да исповедим на исповести? Заиста реално питање, дубоко и истинско питање живљења по вери. Исповест изискује сагледавање сопствених поступака које често заборавимо или их готово не сматрамо као преступе. Првенствено је потрбно знати шта уствари значи исповест.

http://www.prijateljboziji.com/_Sta-s...

Недостојан је онај ко себе сматра достојним

Догађа се да човек много пута дође на исповест и да се сваки пут каје за један те исти грех. Он се заиста искрено каје, али просто нема снаге да тај грех не понавља, нити је довољно одлучан у томе. Господ му шаље Своју помоћ управо због тог кајања и истрајности. Неки човек упорно је долазио у цркву, падао на колена пред иконом Господњом и горко се кајао због тешког греха који је стално понављао. Душа му је била до те мере измучена да је рекао: "Господе, уморио сам се од тог греха и никад га више нећу понављати."

Исповест

Свети Oци о покајању и исповести, Припрема за исповест, О чему говорити на исповести свештенику.
За подршку нашој немоћи и лечење греховних рана које задобијамо после Крштења, за подршку светињи којом смо запечаћени у светом Крштењу, Бог нам је даровао Свету Тајну Исповести. Овом Светом Тајном се обнавља и поново успоставља стање које нам даје свето Крштење.

Свети Игњатије Брјанчанинов