Православље

Милорад Додик за Спутњик пред одлазак у Москву (други део) | 21.09.2016.

Ако се деси оно чиме прети Халиловић, ми смо истог тренутка изван Босне и Херцеговине, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик пред одлазак у Москву. Питали смо га зашто се састаје са Путином пред референдум, о чему ће разговарати, али и о томе зашто је Уставни суд забранио изјашњавање народа, као и зашто то многима смета.

Милорад Додик за Спутњик пред одлазак у Москву (први део) | 21.09.2016.

Ако се деси оно чиме прети Халиловић, ми смо истог тренутка изван Босне и Херцеговине, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик пред одлазак у Москву. Питали смо га зашто се састаје са Путином пред референдум, о чему ће разговарати, али и о томе зашто је Уставни суд забранио изјашњавање народа, као и зашто то многима смета.

Христос наш живот - Св. Теофан Нови Затворник Полтавски

Очекуј велике ствари од Бога и приснију заједницу са Њим. Како то може да буде? Исус Христос то може учинити за тебе. Христос је наш живот. Он ће у теби живети истим животом којим је живео на земљи. Очекуј да ће Он то учинити у пунини Свога обећања. Дођи са сваким грехом и сваком сметњом, и сваким недостатком и свим што узрокује самопрекор и баци све Њему пред ноге, те веруј да крв чисти, и да Христос даје избављење. Веруј, а онда очекуј то и прихвати, тако да Бог објави Христа у нама силом Светога Духа.

Веронаука у кући

Православна верска читанка

Хиландар у доба Немањића

Историјско-културна монографија и расправа.

Флавијан

Аутор је направио збирку животних прича и догађања са људима које је сретао и познавао, кроз један романсирани приказ рада и дела руског сеоског свештеника Флавијана и његовог пријатеља са студија. Свештеник Флавијан је био млади, популарни и успешни студент, градско дете, које се једног тренутка преумнило и отишло да живи на селу и ради као свештеник. Њега у продавници обуће након 20 година сусреће његов пријатељ из студентских дана и почиње прича. Сви догађаји су истинити осим што су имена јунака измењена, и неке ствари су романсиране али је суштина догађања непромењена.

Флавијан - живот се наставља

Аутор је направио збирку животних прича и догађања са људима које је сретао и познавао, кроз један романсирани приказ рада и дела руског сеоског свештеника Флавијана и његовог пријатеља са студија. Свештеник Флавијан је био млади, популарни и успешни студент, градско дете, које се једног тренутка преумнило и отишло да живи на селу и ради као свештеник. Њега у продавници обуће након 20 година сусреће његов пријатељ из студентских дана и почиње прича. Сви догађаји су истинити осим што су имена јунака измењена, и неке ствари су романсиране али је суштина догађања непромењена.

Флавијан - Успињање

"Нешто се догодило са мном тамо на планини, на врху Свете Горе, некаква метаморфоза. Споља изгледа као да сам исти, као и пре успињања, али осећам да изнутра више нисам исти... Смиреност која се појавила у мени након молитве у храму Преображења још је са мном. "Бог је мој ! Ја сам Божји !“. Та сигурност ми сада даје снагу у свим животним ситуацијама, проблемима и недаћама." Нови роман протојереја Александра Торика "Флавијан - Успињање" наставља причу о духовној потрази и животним открићима Алексеја и руског свештеника Флавијана, раније физичара и алпинисте.

Три приче

Руски писац хваљен и оспораван од стране савременика због хришћанске тематике својих дела,али и због критике на рачун формализма и лицемерја самих верника у руском друштву деветнаестог века. Веома плодан стваралац,аутор великог броја прозних дела.
Три приповетке из овог избора обједињује ранохришћанска тематика, али је у њима очигледна намера аутора да коментарише и критикује своју епоху и стање духа у њој,стајући на страну нишчих и једноставних људи чију душевну чистоту и нелицемерну веру претпоставља хладном формализму и лажном поштовању друштвених норми.

Хиландарски пролог

ПОУКЕ ИЗ ХИЛАНДАРСКОГ СИНАКСАРА

Црква и њен тамни двојник

Напоредо са никад умирућим животом Христове Цркве, у оквиру Цркве је увек живело и зло, и пред тим не треба затварати очи; треба увек знати да "рука онога који ме предаје, са Мном је за трпезом". А сада је за цркву такво време да је изузетно важно да хришћани имају непомућен вид, како би могли "препознати и једно и друго".

Тумачење божанствене литургије

Вера у своју велику мисију, у своје одозго преодређено послање, код Гогоља настаје под утицајем романтичарске поетике, али се тим утицајем не исцрпљује у потпуности...

Тајна спасења

"Обуците се у све оружје Божије да би сте се могли одржати против лукавства ђаволскога, јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју. Зато узмите све оружје Божије да би сте се мог ли одупријети у зли дан и одољевши свему, одржати се.

Узани пут православља

"Господ који испитује срца, и у Његовој књизи је записано оно што још није учињено, видећи моје добре намере према неупућенима удостојио ме да се већини обратим овом књигом која је и написана у славу Његову и част Пресвете Богородице и Његових угодника Светог Василија Великог, Светог Саве, Светог Симеона Мироточивог, Светог Стевана првовенчаног, Светог Василија Острошког и Светог Јована Кронштатског и свих Светих, а нама на спасење. Ми смо само Божији сарадници а ово није од мене већ од Бога."

Тумачење великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина

Господе и владико живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља, не дај ме. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слузи Твоме. О Господе Царе, даруј ми да видим грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин. - преп Јефрем Сирин

Умеће умирања или уметност живљења

Демон се труди да човека успава, да га натера да заборави на то да је све земаљско пролазно и да га увуче у вртлог световних послова. То му најчешће и полази за руком. У том сну и вртлогу неприметно пролази цео живот и човек се буди тек кад се нађе на самој ивици гроба и зачује кикотање демона који га је тако вешто и тако страшно преварио. Све оно за шта је човек био везан, што је волео и што је стицао, нестаје као ноћне сенке у свануће. Човеку тек тада постаје јасно да је безумно протраћио најдрагоценије што му је Бог дао, а то је време за спасење, време које је на неки начин убио.

Старац Арсеније - светац у логору

Ово је књига о великом подвижнику, исповеднику и мученику руског двадесетог века, књига сведочења, која су сабрала његова духовна деца, доказ да нема тог пакла у који човек може бити заточен, а да га тамо не нађе Богочовек у чијим рукама су кључеви свих тамница.

Шта значи бити хрићанин

У овој књизи ћете сазнати: у каквог Бога верују православни, ко је Христос црквеног предања, шта је Света Литургија, како живети хришћански, можемо ли васпитати децу у духу православне вере, има ли наде да савладамо свакодневне пороке, шта је грех а шта је светост, живети тако да се стекне благослов...

Чуда Божија - знаци времена

Текстови из ове књиге су, углавном, преузети из књига: Чуда Божија у двадесетом веку, Господ је с нама и Живот из гробова. Оно што ћете читати записано је од веродостојних сведока. Бог живи у сваком, па и у нашем, маловерном времену, и спреман је да помогне сваком ко га из дубине душе призива.

Црква и интелигенција

Циљ нашег рада је да – покажемо, због чега је интелигенцији тешко да приђе Цркви. Писали смо га, осећајући одговорност не само пред својом савешћу, већ и пред интелигенцијом. Ми је не позивамо на суд, већ јој се обраћамо; ми је не упоређујемо са неким другим кованицама – можда, су они поступали и горе, већ је на интелигенцију најузвишенија обавеза: да сачува истину и морал – те две међусобно повезане ствари.

Трећа казивања о Светој гори

Трећа казивања о Светој гори обухватају текстове предавања која су пред члановима Друштва пријатеља Свете горе Атонске одржана 1998. и 1999. године. Казивања обрађују целину Свете Горе, од историје уметности до етнографије, музеологије и науке о књижевности.

Четврта казивања о Светој Гори

Прилози објављени у овој књизи односе се највише на Хиландар и његову улогу у развоју српске културе као и на Свету Гору у целини.

Трпеза Господња

Зборник радова православних теолога о Светој Литургији.
Садржај:

Литургијски живот срж црквеног живота-Атанасије Јевтић

Литургијска свијест данас-Александар Шмеман

Божанствена Евхаристија средиште православног богослужења-архимандрит Георгије Капсанис

Евхаристија и саборност-протојереј Георгије Флоровски

О светој тајни причешћа-Св.Теофан Нови Затворник

О неопходности честог причешћивања светим тајнама-Св.Теофан Нови Затворник

Светиње светима-Александар Шмеман

Пијте из ње сви-архимандрит Јефрем Филотејски

Хиландарски монаси у управи Српске цркве

Писано је много књига о Хиландару, али ниједна до сада није третирала овакву тему коју је обрадио архимандрит Алексеј. Будући да је и сам у више наврата боравио у Хиландару, снажно је осетио нит, везу, некада јачу, а некада тању, између монаха Хиландараца и високе јерархије Српске цркве. Тако великим бројем изврсних јерарха и светитеља на челу цркве, тешко би могао да се похвали иједан манастир на свету, а поготову у Срба.

Српска православна црква у Дубровнику

Књига садржи преглед настојања православних Срба да у Дубровнику, који вековима није у оквиру својих зидина дозвољавао другу веру сем католичке, из, углавном, државних разлога, оснују цркву, као и историјат подизања три православна храма у Дубровнику. Аутор се посебно бави привредним, политичким и културним животом српске православне општине у 19. веку, указујући на њено складно уклапање у историју Дубровника под француском управом, а касније у оквиру Аустроугарске монархије.

Теологија иконе

Ова књига је превод руског оригинала који је Леонид Александрович Успенски користио за курс иконологије. Пружајући читаоцу речи вечног живота из уста светитеља у угодника Божјих, те богослова и других посленика духовне њиве, она омогућава да се плодови духовне зрелости и врлинољубља и данас доносе, да се изграђује истински и боголики човек, онаквим каквим га Бог жели и каквом се људи радују. 

Хиландар

Садржај : ХИЛАНДАР: Света Гора, Историја,Утврђења око Хиландара, Улазна капија, Католикон - главна црква, Трпезарија, Ризница и библиотека, ЦРКВЕ У ХИЛАНДАРСКИМ ЗИДИНАМА: Црква Светог Николе, Црква Четрдесет севастијских мученика, Црква Сабора Светих Арханђела, Светог Јована Претече на пиргу, Црква Светог Јована Рилског ,Покрова Богородице, Светих Апостола, Рођења Богородице,Црква Светог Георгија на пиргу, Светог Саве Српског, Црква Светог Димитрија, Напуштене и ишчезле црквЕ, Конаци, Звонара , фијала , лоза Св.