Први Светски рат

Милунка Савић – хероина Великог рата

Биографска прича о најодликованијој жени Првог светског рата, борцу и носиоцу највиших српских и француских војних одликовања (Карађорђева звезда, Легија части ИВ и В степена, медаља за храброст, француски ратни крст...). Аутор филма је Слађана Зарић, редитељ Ивана Стивенс.

Филм је урађен у продукцији Информативног програма РТС-а 2013. године. Copyright: Забрањено свако копирање видео и/или аудио снимака и постављање на друге канале!

Србија у Великом рату

Документарно-играни филм "Србија у Великом рату" је хронологија страдања и победа српске војске, државе и народа у Првом светском рату. Аутор документарно-играног филма "Србија у Великом рату" је Слађана Зарић. Редитељ филма је Ивана Стивенс.
Label and copyright : RTS
Забрањено свако копирање видео и/или аудио снимака и постављање на друге канале!

Рат после рата

Војска Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца на Косову и Метохији и у Македонији 1918-1920
Консултујући разноврсну расположиву грађу, Тасић у својој књизи нуди преглед бројних чинилаца који су на положај краљевске војске у овом неуралгичном подручју, у једном, данашњим језиком речено, "транзиционом“ периоду, имали утицај.

Шта сам видео и проживео у великим данима

Арчибалд Рајс (1875-1929) дао је велики допринос упознавању света са јунаштвом српског народа и његове улоге у Првом светском рату. Белешке које је водио, дописе које је слао швајцарским, француским и холандским листовима, сабрао је у овом јединственом сведочанству о Првом светском рату. Књига је писана изванредним стилом, а истина о тешким временима за Србе има своја многобројна лица и у данашњем добу.

Српско добровољачко питање у Великом рату 1914 - 1918

Књига представља сублимирану историју српског добровољачког покрета у Првом светском рату прилагођену не само потребама стручне јавности, већ и шире читалачке публике. Колега др Милан Мицић је стручној јавности познат као поуздан, прецизан и темељан истраживач широког круга питања везаних за историју добровољачког покрета, друштвеног значаја ратних добровољаца у југословенској краљевини и посебно проблематике њиховог насељавања на простору Баната по завршетку Првог светског рата...

Српски народ од Сарајевског атентата до Хашког трибунала

- Радован Пилиповић
- Др Душица Бојић
- Др Никола Жутић
- Милан Игрутиновић
- Др Гојко Маловић
- Др Мирослав Свирчевић
- Мр Милисав Секулић
- Др Веселин Ђуретић
- Др Гордана Живковић
- Др Момчило Вуксановић
- Ненад Антонијевић
- Милош Кнежевић
- Др Момчило Суботић
- Мр Миле Дакић
- Др Петар Милосављевић
- Слободан Јарчевић
- Проф.др Слободан Комазец
- Др Светозар Ливада
- Др Момчило Диклић
- Милојко Будимир
- Саво Штрбац
- Академик Василије Ђ.Крестић

ХОХШТАПЛЕР

Ова необична књига, говори о поднареднику аустроугарске царевине, Јосипу Брозу, који је ратујући под њеном заставом у саставу злогласне "42. Вражје дивизије", завреднио сребрну медаљу за храброст, набијајући на бајонет прекодринску српчад. Тај Хитлеров школски друг из Печујског дивезантског центра (1913), такорећи по свршетку Првог светског рата, ставио се на чело српског народа кога је завојевачки сатирао, настављајући да га уништава, мењајући му националну суштину, духовно биће и генетску основу "тако да за 200 година нестане, а за 50 не сазна ко је он".