Религија

Унија, политика Римокатоличке цркве према православним Словенима

Зборник радова „Унија. Политика Римокатоличке цркве према православним Словенима“ садржи 19 радова угледних српских и белоруских аутора. Белоруски аутори су важни, јер је црквена унија у Белорусији била успешна политика Ватикана и Пољске, па је већина становника била у једном периоду део унијатског пројекта, да би ослобађањем од пољске окупације она фактички престала да постоји. Данас је то маргинална заједница од један одсто становништва Белорусије. Но, у Србији је сасвим други случај. Преко уније Срби су постајали Хрвати, а у Малорусији Украјинци.

Христос наш живот - Св. Теофан Нови Затворник Полтавски

Очекуј велике ствари од Бога и приснију заједницу са Њим. Како то може да буде? Исус Христос то може учинити за тебе. Христос је наш живот. Он ће у теби живети истим животом којим је живео на земљи. Очекуј да ће Он то учинити у пунини Свога обећања. Дођи са сваким грехом и сваком сметњом, и сваким недостатком и свим што узрокује самопрекор и баци све Њему пред ноге, те веруј да крв чисти, и да Христос даје избављење. Веруј, а онда очекуј то и прихвати, тако да Бог објави Христа у нама силом Светога Духа.

Хиландар у доба Немањића

Историјско-културна монографија и расправа.

Флавијан

Аутор је направио збирку животних прича и догађања са људима које је сретао и познавао, кроз један романсирани приказ рада и дела руског сеоског свештеника Флавијана и његовог пријатеља са студија. Свештеник Флавијан је био млади, популарни и успешни студент, градско дете, које се једног тренутка преумнило и отишло да живи на селу и ради као свештеник. Њега у продавници обуће након 20 година сусреће његов пријатељ из студентских дана и почиње прича. Сви догађаји су истинити осим што су имена јунака измењена, и неке ствари су романсиране али је суштина догађања непромењена.

Флавијан - живот се наставља

Аутор је направио збирку животних прича и догађања са људима које је сретао и познавао, кроз један романсирани приказ рада и дела руског сеоског свештеника Флавијана и његовог пријатеља са студија. Свештеник Флавијан је био млади, популарни и успешни студент, градско дете, које се једног тренутка преумнило и отишло да живи на селу и ради као свештеник. Њега у продавници обуће након 20 година сусреће његов пријатељ из студентских дана и почиње прича. Сви догађаји су истинити осим што су имена јунака измењена, и неке ствари су романсиране али је суштина догађања непромењена.

Флавијан - Успињање

"Нешто се догодило са мном тамо на планини, на врху Свете Горе, некаква метаморфоза. Споља изгледа као да сам исти, као и пре успињања, али осећам да изнутра више нисам исти... Смиреност која се појавила у мени након молитве у храму Преображења још је са мном. "Бог је мој ! Ја сам Божји !“. Та сигурност ми сада даје снагу у свим животним ситуацијама, проблемима и недаћама." Нови роман протојереја Александра Торика "Флавијан - Успињање" наставља причу о духовној потрази и животним открићима Алексеја и руског свештеника Флавијана, раније физичара и алпинисте.

Три приче

Руски писац хваљен и оспораван од стране савременика због хришћанске тематике својих дела,али и због критике на рачун формализма и лицемерја самих верника у руском друштву деветнаестог века. Веома плодан стваралац,аутор великог броја прозних дела.
Три приповетке из овог избора обједињује ранохришћанска тематика, али је у њима очигледна намера аутора да коментарише и критикује своју епоху и стање духа у њој,стајући на страну нишчих и једноставних људи чију душевну чистоту и нелицемерну веру претпоставља хладном формализму и лажном поштовању друштвених норми.

Хиландарски пролог

ПОУКЕ ИЗ ХИЛАНДАРСКОГ СИНАКСАРА

Успостављање јединства

"Своје успомене писао сам без уверења да су потребне било коме, живот сваког човека исувише је личан, али он свагда може нешто рећи другма. Његова тајна је - јединство и непоновљивост човекове личности. Од малих ногу човек носи у себи ту непоновљивост као образ вишег света. Удаљеност од светлости спушта нас до стандардности и безличности, а макар мало приближавање светлости открива у свакоме непоновљива, свима неопходна својства живота. Од тих својстава ствара се Царство Божије у човеку. Ми га носимо у себи и свакоме се оно открива у најбољим тренуцима.

Хришћанство и модернизам

Свет у данашње време преживљава моралну кризу. Некад је религија била прогоњена извана, а данас је прогоњена изнутра. Прети опасност да се изроди у некакву историјску традицију без духовног садржаја и да постане нека врста националне етике.

Црква и њен тамни двојник

Напоредо са никад умирућим животом Христове Цркве, у оквиру Цркве је увек живело и зло, и пред тим не треба затварати очи; треба увек знати да "рука онога који ме предаје, са Мном је за трпезом". А сада је за цркву такво време да је изузетно важно да хришћани имају непомућен вид, како би могли "препознати и једно и друго".

Тумачење божанствене литургије

Вера у своју велику мисију, у своје одозго преодређено послање, код Гогоља настаје под утицајем романтичарске поетике, али се тим утицајем не исцрпљује у потпуности...

Узани пут православља

"Господ који испитује срца, и у Његовој књизи је записано оно што још није учињено, видећи моје добре намере према неупућенима удостојио ме да се већини обратим овом књигом која је и написана у славу Његову и част Пресвете Богородице и Његових угодника Светог Василија Великог, Светог Саве, Светог Симеона Мироточивог, Светог Стевана првовенчаног, Светог Василија Острошког и Светог Јована Кронштатског и свих Светих, а нама на спасење. Ми смо само Божији сарадници а ово није од мене већ од Бога."

Тумачење великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина

Господе и владико живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља, не дај ме. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слузи Твоме. О Господе Царе, даруј ми да видим грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин. - преп Јефрем Сирин

Умеће умирања или уметност живљења

Демон се труди да човека успава, да га натера да заборави на то да је све земаљско пролазно и да га увуче у вртлог световних послова. То му најчешће и полази за руком. У том сну и вртлогу неприметно пролази цео живот и човек се буди тек кад се нађе на самој ивици гроба и зачује кикотање демона који га је тако вешто и тако страшно преварио. Све оно за шта је човек био везан, што је волео и што је стицао, нестаје као ноћне сенке у свануће. Човеку тек тада постаје јасно да је безумно протраћио најдрагоценије што му је Бог дао, а то је време за спасење, време које је на неки начин убио.

Старац Арсеније - светац у логору

Ово је књига о великом подвижнику, исповеднику и мученику руског двадесетог века, књига сведочења, која су сабрала његова духовна деца, доказ да нема тог пакла у који човек може бити заточен, а да га тамо не нађе Богочовек у чијим рукама су кључеви свих тамница.

Црква и интелигенција

Циљ нашег рада је да – покажемо, због чега је интелигенцији тешко да приђе Цркви. Писали смо га, осећајући одговорност не само пред својом савешћу, већ и пред интелигенцијом. Ми је не позивамо на суд, већ јој се обраћамо; ми је не упоређујемо са неким другим кованицама – можда, су они поступали и горе, већ је на интелигенцију најузвишенија обавеза: да сачува истину и морал – те две међусобно повезане ствари.

Трећа казивања о Светој гори

Трећа казивања о Светој гори обухватају текстове предавања која су пред члановима Друштва пријатеља Свете горе Атонске одржана 1998. и 1999. године. Казивања обрађују целину Свете Горе, од историје уметности до етнографије, музеологије и науке о књижевности.

Трпеза Господња

Зборник радова православних теолога о Светој Литургији.
Садржај:

Литургијски живот срж црквеног живота-Атанасије Јевтић

Литургијска свијест данас-Александар Шмеман

Божанствена Евхаристија средиште православног богослужења-архимандрит Георгије Капсанис

Евхаристија и саборност-протојереј Георгије Флоровски

О светој тајни причешћа-Св.Теофан Нови Затворник

О неопходности честог причешћивања светим тајнама-Св.Теофан Нови Затворник

Светиње светима-Александар Шмеман

Пијте из ње сви-архимандрит Јефрем Филотејски

Хиландарски монаси у управи Српске цркве

Писано је много књига о Хиландару, али ниједна до сада није третирала овакву тему коју је обрадио архимандрит Алексеј. Будући да је и сам у више наврата боравио у Хиландару, снажно је осетио нит, везу, некада јачу, а некада тању, између монаха Хиландараца и високе јерархије Српске цркве. Тако великим бројем изврсних јерарха и светитеља на челу цркве, тешко би могао да се похвали иједан манастир на свету, а поготову у Срба.

Теологија иконе

Ова књига је превод руског оригинала који је Леонид Александрович Успенски користио за курс иконологије. Пружајући читаоцу речи вечног живота из уста светитеља у угодника Божјих, те богослова и других посленика духовне њиве, она омогућава да се плодови духовне зрелости и врлинољубља и данас доносе, да се изграђује истински и боголики човек, онаквим каквим га Бог жели и каквом се људи радују. 

Хиландар

Садржај : ХИЛАНДАР: Света Гора, Историја,Утврђења око Хиландара, Улазна капија, Католикон - главна црква, Трпезарија, Ризница и библиотека, ЦРКВЕ У ХИЛАНДАРСКИМ ЗИДИНАМА: Црква Светог Николе, Црква Четрдесет севастијских мученика, Црква Сабора Светих Арханђела, Светог Јована Претече на пиргу, Црква Светог Јована Рилског ,Покрова Богородице, Светих Апостола, Рођења Богородице,Црква Светог Георгија на пиргу, Светог Саве Српског, Црква Светог Димитрија, Напуштене и ишчезле црквЕ, Конаци, Звонара , фијала , лоза Св.

Трагање за духовним видом

…Кроз жи­вот­ну при­чу же­не ко­ја од тре­нут­ка ка­да је пр­ви пут ушла у цр­кву да за­па­ли све­ћу по­чи­ње да „тра­га за ду­хов­ним ви­дом“, аутор ове књи­ге, Ра­дмила Ми­шев, при­пре­ма чи­та­о­ца не са­мо за ула­зак у храм, не­го и за све­то­та­јин­ски жи­вот у Цр­кви. Исто­вре­ме­но је учи­ни­ла и па­жљив при­ступ нај­зна­чај­ни­јим хри­шћан­ским пра­зни­ци­ма уз упо­зна­ва­ње са њи­хо­вом библијско - ли­тур­гиј­ском осно­вом.

Христос-пут нашег живота

Уводно слово, 11
Предговор уредника, 13
Предговор, 17
Увод, 18

ПОЈАМ И МОГУЋНОСТ ОСТВАРЕЊА ИПОСТАСНОГ НАЧЕЛА
Појам ипостасног начела, 27
Првобитна слава човека као могућност прихватања божанског живота, 39
Лутање у замишљеном апсолуту, 44

КЕНОЗА ЛОГОСА И СПАСЕЊА ЧОВЕКА
Кеноза логоса, 50
Пут заповести, 55
Љубав до мржње према себи самоме, 60