БИВШИ СРБИ МАЂАРИ

Цена: 
1400.00Дин.

Кад је аустријски цар Јосиф забранио позоришта на француском језику, (крај 18. столећа), Бесеније је постао присталица уклањања латинског језика из слузбене употребе у Мађарској. Почео је да пише на мађарском језику и да отвара мађарска позоришта и академију. Придобио је и присталице,па се његов корак сматра почетком мађарског националног препорода.
Међутим,у то време, мађарско племство,у већини, није умело да чита његова дела, јер није знало мађарски језик. Мађари - нису говорили мађарски. Нешто невероватно, али тако је то описао немачки књижевник. Међу њима је и Франческо Гриселини, први историограф и писац прошлости Баната,који је,такође учио мађарски језик у позним годинама. У роману се каже,да су му се подсмевали, што је мађарски почео да учи из неког ината.

Подели на:

Напомена

У случају промене цена књига на изворном сајту књижаре, унапред се извињавамо. Свака књижара чију књигу промовишемо на нашем сајту задржава право о промени цена без претходног обавештења. Цена коју смо објавили на нашем сајту била је актуелна на изворном сајту књижаре у тренутку додавања.