Јадовно 1-2, комплекс усташких логора 1941

Цена: 
1100.00Дин.

Јадовно је један од првих, најбруталнијих и најзверскијих логора-стратишта у Европи. Већина људи понешто зна о логору смрти Јасеновац који је трајао више година, Аушвицу, Треблинки, али врло мало зна о Комплексу усташких логора смрти Јадовно 1941. За Аушвиц се каже да је био фабрика смрти, онда је у Комплексу стратишта Јадовно, смрт као "на фабричкој траци, наношена ручно.“ Овај комплекс усташких логора Јадовно се састојао од логора Јадовно и уз њега бројних безданих јама на Велебиту, логора Госпић, логора Овчара крај Госпића, логора код Рисове главе, логора губилишта Слана, логора губилишта Метајна на отоку Пагу, логора губилишта Ступачиново код Башких Оштарија и сабиралишта жртава на железничкој станици Госпић.

 

Формирани су од стране државних органа, Жупског редарственог равнатељства Госпић априла 1941, на челу с усташким емигрантом Јурицом Фрковићем уз помоћ једног дела католичког клера и сарадњу државних, војних и полицијских органа који су са читавог територија Независне Државе Хрватске (НДХ) допремали Србе и Жидове, Хрвате и друге антифашисте, мушкарце, жене и децу ради уништења. Овај комплекс логора - стратишта Јадовно већ од другог дана постојања НДХ, 11. априла 1941. године, пре било каквог отпора тој нацистичкој творевини, представља почетак помно планираног и спроведеног злочина - геноцида над српским народом и холокауста Жидова. Усташе и њихов вођа Анте Павелић су хтели да створе чисту католичку државу без трећине свог становништва - Срба. То се добро уклопило у Хитлеров план. Хиљаде и хиљаде српских жртава је продужетак холокауста.

Цена је за обе књиге.

Подели на:

Напомена

У случају промене цена књига на изворном сајту књижаре, унапред се извињавамо. Свака књижара чију књигу промовишемо на нашем сајту задржава право о промени цена без претходног обавештења. Цена коју смо објавили на нашем сајту била је актуелна на изворном сајту књижаре у тренутку додавања.