Зашто Јасеновац није ослобођен

Књига Славка Комарице и Славка Одића настала је коришћењем објављених
извора, публицистичких радова и сећања учесника догађаја из Другог светског рата. Аутори су дали врло користан преглед третирања ове теме у досадашњим сведочењима, литератури, штампи итд., из њиховог излагања често се добро уочава стратешки положај Јасеновца и борби у његовој околини, уочљива је и стално присутна жеља да се расветле односи на релацији партијска организација логораша - славонске и босанске партизанске снаге - ЦК КП Хрватске - Врховни штаб.

Аутори су учинили велики напор да из ових врста извора прикупе податке који се односе на судбину логора Јасеновац и ратне операције у његовој околини и хронолошки их повежу. Иако се из књиге види да аутори процењују да је у неколико наврата било могуће ефикасно помоћи логорашима и кренути у акцију ослобађања логора, питање из наслова књиге остало је да чека на потпунији одговор у неким наредним истраживањима. Ипак, вредно је то што су аутори, како је приметио писац поговора Милан Кољанин, дали одговор на питање да ли је логор могао бити ослобођен и тај одговор је потврдан. Кољанин је приметио и да је одговор на питање из наслова књиге дат више имплицинтно и да га могу употпунити само нови извори и нова истраживања.

Подели на:

Напомена

У случају промене цена књига на изворном сајту књижаре, унапред се извињавамо. Свака књижара чију књигу промовишемо на нашем сајту задржава право о промени цена без претходног обавештења. Цена коју смо објавили на нашем сајту била је актуелна на изворном сајту књижаре у тренутку додавања.