„Акјуведер“ упозорава на могуће поплаве на Балкану

Београд – Америчка метеоролошка служба „Акјуведер“ објавила је временску прогнозу за пролеће 2018. у Европи, у којој упозорава на висок ризик од поплава на Балкану због честих падавина.

Иако је током већег дела зиме забележено мање кише и снега на Балкану него што је просек за тај период године, метеоролог Ален Реперт наводи да ће се олује с краја зиме наставити и током пролећа.

Ова метеоролошка служба упозорава и да се због слабо покретних олујних система очекују падавине на тим локацијама и више дана узастопно, што повећава ризик од поплава. Промена на блаже време са кишом заједно с отапањем снега с планина повећава ризик од поплава.

„Поплаве због честих падавина и отапања снега са планина могуће су у дужем периоду, што би могло да доведе до кашњења у сађењу усева широм Балкана“, рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

Осим опасности од поплава, „Акјуведер“ упозорава на опасност од клизишта.

Наводи се и да Алпима прети ризик од поплава због велике количине снега после зиме, који ће се брзо отопити због благог ваздуха и честих падавина.

У делу који се односи на временску прогнозу за Балкан, „Акјуведер“ је објавио и фотографију поплава у Обреновцу 2014. године.

Данас

The post „Акјуведер“ упозорава на могуће поплаве на Балкану appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: