Да ли ће ЕУ остварити сан о армији због ове три ствари?

Берлин – Лидери Европске уније често изражавају жељу за европском армијом, а након што је један мегаломански покушај да се та жеља оствари прошао катастрофално, сада тај пројекат полако добија контуре, пише Дојче веле.

Неколико година после завршетка Другог светског рата, уговором су били регулисани сви детаљи европске армије за коју би војнике давали Француска, Немачка, Италија и земље Бенелукса, али и детаљи попут униформе, јасне командне структуре.

Предвиђен је био и Комесаријат који би чинило девет представника и који би слао војску на фронт, а њега би контролисала Европска скупштина сачињена од посланика држава-чланица.

Војне јединице на нижем нивоу биле би чисто национално организоване, а официри који би им командовали били би из различитих земаља-учесница.

ДW наводи, да је много тога већ било спремно за тај „најамбициознији пројекат послератне Европе“ – који је у лето 1954. године пропао због отпора француског парламента.

Ипак, након што та Европска одбрамбена заједница није успела, планови за европску армију деценијама су били у фиоци, а сада су поново на столу, чему доприносе недостатак интересовања америчке владе под Доналдом Трампом за Европу, повечхана угроженост континента због Русије и повлачење Британије из ЕУ, најављено за март 2019. године.

Нови почетак десио се у новембру 2017. године, када је 25 земаља ЕУ договорило „Сталну структурну сарадњу“ у војним питањима, која предвиђа заједничке пројекте наоружавања, али и ближу сарадњу између армија.

Министри одбране ЕУ оценили су да би тај облик сарадње могао да буде припрема за формирање европске армије, а паралелно са тим повечхава се и сарадња на националном нивоу.

Прекогранична сарадња није само политички циљ, наводи ДW и додаје да Европљани на тај начин желе и да смање трошкове или да једни другима пруже приступ војним способностима које партнер нема.

Портал као пример наводи морнарицу јер би ове године могла да почне договорена интеграција целе немачке поморске пешадије (800 војника) у холандску морнарицу, што подразумева право коришћења холандског брода за снабдевање и подршку „Карел Дорман“, који је погодан за амфибијске операције.

Војну сарадњу у Европи не убрзава само политичка воља, већ пре свега војне потребе, што важи за мање земље као што је Холандија, али и за „тешкаше“ у ЕУ као што су Француска или Немачка.

Вести, Дојче веле

The post Да ли ће ЕУ остварити сан о армији због ове три ствари? appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: