Дуг расте: Америци се не пише добро

Вашингтон – Амерички дуг ће вероватно порасти за још 10 билиона долара у наредној деценији, показале су процене при последњем буџету. Према Канцеларији за управљање буџетом Беле куће, државни дуг ће до 2028. године достићи чак 29,9 билиона (трилиона) долара.

Дефицит ће тако бити на 101 одсто америчког БДП, процена је Надзорног одбора за прогнозу савезног буџета. Садашњи дуг земље износи рекордних 20,6 билиона долара – највиши ниво после Другог светског рата.

Уколико се не промене важећи закони, буџетски дефицит ће наставити рапидно да расте и повећаће се у наредних 30 година при чему би рупа могла да достигне и 150 одсто БДП до 2047. године, објавила је Конгресна канцеларија за буџет.

Према новом буџету, председник Доналд Трамп тражи рекордних 686 милијарди долара за Пентагон, што је повећање од 13 посто у односу на буџет 2017. године.

„Имаћемо далеко најјачу војску коју смо до сада имали“, рекао је Трамп, додајуц́и да ће се бринути „о војсци као што то никада раније није било“.

И кредитне агенције су забринуте због растућег дуга

Мудис је упозорио да би могао да смањи кредитни рејтинг јер ни усаглашена пореска реформа, тврде, неће много тога променити.

Такође, кинеска Дагонг Глобал Цредит Ратинг смањла је амерички рејтинг са А на БББ+, стављајући економију САД на ниво са Перуом, Колумбијом и Туркменистаном.

Вести, Б92

The post Дуг расте: Америци се не пише добро appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: