Гаспром бира трасу гаса

Београд – Турски ток ће на територији ЕУ бити грађен строго у складу са правилима Европске комисије, изјавио је заменик председника Управног одбора Гаспрома Александар Медведев. У сусрету са инвеститорима у тој компанији, Медведев је казао да ће копнени део гасовода на другом краку радити транспортни оператери гаса европских држава.

Како преноси РИА, руководство Гаспрома је одбило да кометарише трасу гасовода. „Што се тиче перспектива и праваца испорука, по првом краку гас ће се испоручивати у Турску, а по другом у земље Јужне и Југоисточне Европе. Детаљније у овом тренутку нећемо коментарисати”, рекао је начелник Управе за дугорочне програме развоја Гаспрома Кирил Полоус.

Московски дневник Комерсант наводи да, када је реч о другом краку, Гаспром ћути, и да није ништа јасно – ни правци ни рокови. Комерсант наводи да ће руководство Гаспрома 13. фебруара одобрити докапитализацију комапније South Stream Serbia (преименовано у Гастранс), заједничког предузећа са Србијагасом, која је од почетка основана за изградњу локалног дела Јужног тока.

„По речима саговорника Комерсанта, средства ће бити искоришћена на ‘мапу пута’ за ширење структуре за транспорт гаса, који је Гаспром потписао са Србијом у јуну 2017. године. За сада је реч о пројектовању и добијању дозвола”, наводи лист.

Комерсант наводи, позивајући се на неименоване изворе у Гаспрому, да одлука о докапитализацији српске структуре не означава да је за други крак Турског тока „изабран управо балкански правац”, уместо испорука кроз Грчку и даље у Јужну Италију.

Ипак, наводи лист, траса кроз Балкан остаје на првом месту, између осталог, и због извршених припрема за Јужни ток, као и зато што ће то омогућити решавање питања испорука гаса свим балканским клијентима, без украјинског транзита.„Бојимо се да ће нам, чим објавимо трасу, одмах кренути да стављају политичке препреке”, рекао је један од саговорника листа.

Е.Р. / Политика

The post Гаспром бира трасу гаса appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: