Градска власт у Врању наставља са банкарским задуживањем

Врање-Упркос чињеници да је актуелни дуг по различитим основама буџета града Врања око милијарду динара, локална власт не одустаје од даљег задуживања код банака.

 

СНС Врање Честита Нову Годину али само чланови странке добијају новац (фото)

 

Економски стручњаци оцењују да је „ово једини начин да се обезбеди каква таква могућност за финансирање инфраструктурних пројеката јер из текућег прилива то је немогуће учинити“.

Градска влада је тако донела одлуку о банкарском задуживању од 230 милиона динара, за шта је како тврде добијена и сагласност надлежног Министарства финансија, што према оцени надлежних говори да Врање „није презадужен град“.

„Задужење од 80 милиона динара биће пребачено у Фонд сигурних резерви и коришћено искључиво за случајеве судских извршења. На то нас наводи случај из прошле године када смо по судској пресуди везано за пропало предузеће Новоградња морали у једном дану да платимо 33 милиона динара. Мислим да је боље узети кредит него упадати у дуговања и тај кредит смо вратили до краја године“ – објашњава Иван Станковић, задужен за буџет и финансије у градској управи.

Он међутим није имао одговор на питање како изаћи из круга у коме се кредити узимају само да би се сервисирале заостале обавезе, због чега нема новца за инвестиције у инфраструктури из текућег пословања. Уместо тога, он наводи и да ће ново задужење код банака бити усмерено на те пројекте.

„Лимит за дугорочне инвестиције у погледу задуживања је 150 милиона динара и мој став је да та средства треба да буду искоришћена за капиталне инвестиције и авансно плаћање одобрених пројеката. Мислим да је најважније у овом тренутку да новац искористимо у комуналне сврхе пре свега за реконструкцију Улице Боре Станковића“ – објашњава Станковић стратегију инвестирања на почек у којој се налази Град Врање последњих година, наводећи као нормално „узимање кредита за важне пројекте“.

Он наводи да се дуг смањује, али да стално има и нових обавеза које се морају сервисирати, а у случају новог задужења код банака каже да ће бити изабрана најбоља понуда. Град је и оснивач јавних предузећа Водовод и Нови дом, Апотеке Врање па у случају њихове неликвидности терет пада на градски буџет и посредно на све пореске обвезнике у Врању. Тако на пример у случају ЗУ Апотека Врање до сада је у неколико наврата интервентно „крпљена“ финансијска дубиоза, а да конкретних ефеката у пословању ове институције није било.

Прошле године због лошег стања у градским финансијама Влада Србије је помогла је буџет града са 230 милиона динара, али тај новац је био мали да закрпи све буџетске рупе. Овогодишњи буџет Врања је нешто мањи од три милијарде динара и за сто милиона је „краћи“ у односу на онај из 2017. године.

 

 

В.Ристић/Данас

The post Градска власт у Врању наставља са банкарским задуживањем appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: