Група професора позвала Етичку комисију Универзитета у Београду да покрене поступак против ментора и чланова Комисије пред којом је Синиша Мали бранио оспорену докторску дисертацију

Београд-Група професора и истраживача позвала је Етичку комисију Универзитета у Београду да покрене поступак против ментора оспорене дисертације градоначелника Београда Синише Малог и чланова Комисије пред којом је Мали на Факултету организационих наука (ФОН) бранио рад.

 

Синиша Мали сам од себе откупио фирму за 500.000 евра и тим новцем финансирао куповину станова у Београду и Бугарској

Та група захтева да Етичка комисија покрене поступке против ментора и професора ФОН-а Ондреја Јашка и Слађане Барјактаревић-Ракочевић и професора Економског факултета Драгана Ђуричина.

„Ми, професори и истраживачи, са вишегодишњим искуством и резултатима у научном и педагошком раду, осећамо професионалну и моралну обавезу да искажемо своје мишљење и утврдимо евентуалне плагијате у докторској дисертацији кандидата Синише Малог. Након три и по године чекања на одлуку надлежних сматрамо да је то наша дужност“, наводи се у захтеву објављеном на сајту доктори.орг.

На сајту се наводи и да „нечињењем, избегавањем професорске одговорности и одуговлачењем поступка за оцену плагијата у докторској дисертацији кандидата Синише Малог, УБ и ФОН директно крше основна начела МАГНА КАРТЕ, настављају да урушавају академски кодекс и стварају негативну слику Србије у међународној научној заједници“.

У захтеву се тражи и да се кандидату Синиши Малом не додели титула доктора наука и да се не изврши његова промоција у Ректорату Универзитета у Београду.

Захтев на сајту потписали су акедемици Душан Теодоровић, Богдан Шолаја, Ђорђе Шијачки, професор и аутор текста на сајту Пешчаник у којем се први пут оспорава докторат Синише Малог, Раша Карапанџа, бивша министарка за телекомуникације и професорка на Електротехничком факултету Александра Смиљанић, професорка Економског факултета Даница Поповић, некадашњи помоћник министра просвете Милован Шуваков и други.

До сада су захтев потписале 33 особе.

На сајту се наводи и да „плагијат Синише Малог“ није једини такав случај и да је оригиналност више доктората доведена у питање, као и да та група верује да је проблем још распрострањенији.

„Крећемо од овог конкретног случаја јер је господин Синиша Мали своју докторску тезу одбранио на нашем највећем и најзначајнијем универзитету. Овај извештај нема никакве везе са политиком, већ је написан због бриге за положај и углед Универзитета у Београду, као и због залагања за поштовање акедемског кодекса и етике у научном раду“, наводи се на сајту.

 

 

Бета

The post Група професора позвала Етичку комисију Универзитета у Београду да покрене поступак против ментора и чланова Комисије пред којом је Синиша Мали бранио оспорену докторску дисертацију appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: