„Харец“: Телефонски позив Владимира Путина Бењамину Нетанјахуу спречио могући рат Израела и Ирана

Тел Авив-Председник Русије Владимир Путин зауставио је могући рат Израела и Ирана телефонским разговорим с премијером Израела Бењамином Нетанјахуом после ескалације тензија током викенда, пише коментатор израелског листа Харец.

 

Путин и Нетањаху се нису договорили око Сирије

 

У суботу поподне после другог таласа израелских ваздушних напада на сиријске и иранске мете, високи израелски званичници још увек су разматрали наставак војне акције. Међутим, дискусија се окончала убрзо после поменутог телефонског разговора.

Израелски коментатор тај разговор описује као „одлучујући и судбински јер је одмах зауставио ескалацију“. Коментатор Хареца закључује да је руски председник обезбедио прихватљиво решење за обе сукобљене стране, наводећи да је то јасно ако се прате догађаји.

Израел је најпре у суботу рано ујутру оборио ирански дрон за који је тврдио да је ушао на израелску територију, а потом су израелски борбени авиони напали место одакле је беспилотна летелица лансирана. При томе је оборен један израелски авион, који је пао на север Израела, па је уследио напад на 12 сиријских и иранских мета у Сирији.

Харец наводи да су израелски напади изазвали забринутост Москве јер су гађане локације близу подручја где су размештени руски војници и саветници, посебно у провинцији Хомс. Коментатор Хареца констатује да је стабилност превладала у региону после разговора Путина и Нетанјахуа и да је поново избило на видело ко доноси одлуке на Блиском истоку, односно да је Русија та која одлучује како ће ствари дешавати у региону, док су САД „присутно-одсутна“ страна.

Судећи по саопштењу Кремља издатом након разговора, Путин је позвао Нетанјахуа да се уздржи од предузимања корака који би могли довести до нових сукоба у региону. Израелски безбедносни естаблишмент међутим и даље процењује да још сукоб с иранским снагама само питање времена иако је ова рунда непријатељстава окончана.

 

 

Бета

The post „Харец“: Телефонски позив Владимира Путина Бењамину Нетанјахуу спречио могући рат Израела и Ирана appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: