Како су опљачкана, присвојена и отета српска друштвена и државна предузећа за прераду хране и пића: Туђе једемо, своје немамо

Београд – У Србији је до почетка приватизације било 209 друштвених предузећа у области прерађивачке индустрије хране и пића, укључиво у то и храну за домаће животиње и производњу дуванских производа. Данашње стање власништва у тим привредним субјектима показује да је стање катастрофално и да се Србија неће скоро опоравити од ударца који је добила због политике такозваног либералног капитализма којим је, као гвозденом метлом, почишћена државна и друштвена имовина, радници и радничка права, па коначно и индустријска база на којој свака паметна држава почива.

Уз учешће криминала, добре везе са политичарима и мало бирократских игара, десила се српска верзија приватизације. Милиони људи постали су „губитници транзиције“ јер им нико није рекао да је друштво у које улазе, криминално. Детаљну анализу садашњег власништва над некадашњим друштвеним и државним предузећима, направио јеугледни економски експерт Миодраг К. Скулић.

Прерађивачка индустрија хране и пића у Србији, данас се налази у рукама страних компанија и домаћих тајкуна. Све оно чиме се некад Србија дичила, фабрике пива, уљаре, винарије, фабрике алкохолних пића, дестилације, фабрике сокова, шећеране, фабрике олигоминералних вода, дакле, читава једна индустрија, све је то отето, опљачкано, присвојено…Нешто уз помоћ владајућих политичких олигархије, нешто уз учешће прљавог капитала, како домаћег тако и страног, а нешто уз помоћ чистог криминала и физичког насиље (у неким случајевима чак и оружаним упадима у државне и друштвене поседе, о чему је јавност протеклих деценију и по имала прилике да чује), све што је вредело у индустрији прераде хране и пића, доспело је у руке вешти мешетара и криминалаца.

У претходна два броја донели смо судбину 345 друштвених предузећа из области пољопривреде, која су после 2000. године подвргнута оштрим мерама власничке приватизације, углавном продајом на аукцијама. Од тог укупног броја пољопривредних предузећа, укључиво у то и 63 земљорадничке задруге, један мањи део њих до данас није приватизован.

Настављајући природни процес производног ланца, на саму пољопривреду, директно се наслања, прерада плодова пољопривредне производње, њеном прерадом у готове производе хране и пића, на којој основи на крају XX века, је било 186 привредних субјеката, 14 произвођача хране за домаће животиње и девет произвођача дуванских производа. О садашњем стању тих 209 привредних субјеката, након опсежног истраживања, доносимо ове чињенице…

Број предузећа по делатностима

* 32 производња сокова од воћа

* 3 производња уља и масти

* 10 производња шећера

* 20 дестилација и пречишћавање пића

* 30 прерада и конзервирање меса

* 12 прерада млека и производња сирева

* 35 производња млинских производа

* 32 производња хлеба, свежег пецива и колача

* 7 производња какао, чоколаде и кондиторских производа

* 5 производња осталих прехрамбених производ

* 186 укупан број произвођача хране и пића

* 14 произвођачи готове хране за дом. животиње

* 9 произвођачи дуванских производа.

Данас је активно само њих 96, али након следећег наставка донећемо јасан преглед и ко су купци, домаћи и инострани, као И колико њих до данас није приватизована, а колико произвођача пића и хране је у стечајну, односно колико је њих брисано из Регистра активних привредних друштава. Наравно да ће у нашем приказу број друштвених предузећа која производе пиће и храну бити увећан за скоро десет одсто, тј. за број оних којих нема у попису Агенције за приватизацију.

Произвођачи сокова од воћа

Ова 32 произвођача ове групације поделили смо у четири групе: 13 су активна привредна друштва, два су припојена оснивачу, девет је у стечајном поступку, а осам је обрисано из Регистра након закљученог стечајног поступка.

Активна привредна друштва:

Хладњача Еуро Фриго, АД, Пирот у власништву је 72 одсто Живојина Вулића, Акцијски фонд поседује 0,98 одсто акција и 47 малих акционара 27,02 одсто. Укупан регистрован Капитал друштва је 221 хиљаду евра. Воћар, АД, Београд у власништву је три привредна друштва БК Урбине, доо, чији је једини власник Славиша Костовић 24,78 одсто, Д,Т.П-Промет, доо, Краљево 18,72 одсто у власништву је Милорада Миладиновића, Лидије Давидовић и Валентине Јанић и КДС-М, доо, 14,25 одсто у власништву Карапанџић Владимира, док Карапанџић Владимир поседује 10,39 одсто акција и Вејиновић Зоран 10,38 одсто, а 181 мали акционар 21,48 одсто аквција. Капитал друштва је нешто мањи од 130 милиона динара. Капитал друштва 2,06 милиона евра.

Шапчанка, доо, Шабац у власништву је Слијепчевић Жарка, а Капитал друштва уписан у Регистар АПР-а износи само 51.112,45 динара. Фунги Воће, доо, Чачак у власништву је Предрага Миливојевића. Капитал друштва у Регистру АПР-а износи 3,16 милиона динара.

Јарменовци, АД, Јарменовци у власништву је три физичка лица: Радосављевић Дејана (24,44%) и по 23,33 одсто Лукић Радише и Ратка Петронијевића, док Акцијски фонд поседује 3,16 одсто акција, а 209 малих акционара у поседује је 25,74 одсто акција. Капитал друштва у Регистру хартија од вредности уписан је 42,3 милиона динара. Воћар Продукт, доо, Гуча у власништву је Михаила Протића, а Капитал друштва у Регистру АПР-а износи 297 милиона динара. Симби, доо, Црна Трава је зависно друштво Компаније Симпо, АД из Врања, која ош није приватизована, а Капитал овог зависног друштва уписан је у Регистру АПР-а у износу од 21,16 милиона динара.

Воћар, доо, Коцељева у власништву је аустријске фирме Рауцх Фруцхтсаефте ГмбХ, са капиталом 1,35 милијарди динара, од чега више од 749 милиона унетог капитала у опреми, алату и уређајима.

Аqуатус, АД, Нови Сад у власништву је 70,27 одсто Борка Чолића, док 29,73 одсто акција поседује 251 мали акционар. Капитал друштва је 118,8 милиона динара. Свилеува, доо, Свилеува у власништву је Аметовић Ивице са капиталом 2,99 милиона динара.

Меди-Продукт, доо, Доњи Таванкут у власништву је Оливере Имброновић, а уписани капитал друштва износи 5,8 милиона динара. Бат, ад, Бачко Градиште у власништву је 71,46 одсто Вере Шћепановић, Акционарског фонда 14,62 одсто И 264 мала акционара 13,92 одсто. Капитал друштва износи 425,7 милиона динара. Цооператива, АД, Београд је у власништву Јасмине Јефтић 52,64 одсто, Акцијског фонда 12,90 И 317 малих акционара 24,86 одсто. Капитал друштва износи 238,2 милиона динара.

Припојена два друштва матичном друштву власнику капитала су: Зора, доо из Мола и Акотеx, АД из Аде. Ова друштва припојена су привредном друштву Аретол, доо из Новог Сада које је 55 одсто у власништву Нађ Шандора, 30 одсто Нађ Иштвана и 15 одсто Нађ Валерије.

У стечајном поступку су: Будимка, АД из Пожеге, Србијанка, ДП из Ваљева, Хладњача, доо, Апатин, Воћар, ДП, Суботица, Тамиш Хладњача, ДП, Панчево, Техноунион, ДП, Београд, Хербогал, доо, Сврљиг, Заплањка, доо, Доњи Душник И Цоница, ДП, Прељина. Дакле, пет су друштвена предузећа, а осталих четири су власници предузећа у стечају, и то: Будумка, АД у стечају у власништву је државног Регистра акција И удела 56 одсто, Yас Yугоеxпорт у стечају 20 одсто, Акцијског фонда 0,19 И 1.085 МАЛИХ АКЦИОНАРА 23,81 ОДСТО АКЦИЈА. Капитал друштва у Централном регистру хартија од вредности износи 1,27 милијарди динара.

Хладњача, доо у стечају, Апатин у власништву је ИТМ Гроуп, доо, Београд, такође у стечају, чији је оснивцач кипарска фирма Драгенам Траде Лимитед, Топлице Спасојевића. Капитал овог привредног друштва уписан у Регистар Апр-АПР-а је 108,5 милиона динара

Хербогал, доо у стечају, Сврљиг је у власништву сто посто Републичког завода за здравствено осигурање, са капиталом од само 111 хиљада динара. Заплањка, доо у стечају, Доњи Душник је у власнштву ри привредна друштва (Елинд, доо, Доњи Душник са улогом од само 20.000 динара, Дубрава, доо, Гаџин Хан у стечају са улогом у износу од 20.100 динара, Затекс, ДП са улогом од 20.100 динара и Скупштине општине Гаџин Хан са улогом од 6.700 динара. Цео капитал овог привредног друштва износи 66.900 динара И разумљиво је што је отишло у стечај, јер без сопственог капитала са не може данас пословати, а и његови оснивачи су без сопственог капитала.

Обрисана привредна друштва су: Воћар Паланка, АД из Смедеревске Паланке, Хладњача, АД из Љубовије, Воћар Продукт, АД из Пожаревца, Прима, АД из Кикинде, ДИВ Хладњача, АД из Лознице, Фриго Срем, ДП из Ирига И Хладњача Сувоборка , ДП из Мионице. Сви су они након спроведеног и закљученог стечајног поступка, брисани из Регистра АПР-а.

Произвођачи уља и масти

У попису Агенције за приватизацију налази се три произвођача јестивог уља и масти: Сунце-Сомбор, Банат-Банатска Црња и Фабрика уља-Крушевац, док четири произвођача јестивог уља и масти нема у том попису, јер су ова привредна друштва извршила потпуну власничку трансформацију пре 2001. године. То су: Дијамант-Зрењанин, Витал-Врбас, Вицториа оил-Шид и Дунавка из Великог Градишта.

АД Сунце из Сомбора данас је у нема већинског власника, већ је највећи појединачни власник акција Акционарски фонд 21,79 одсто, Монус Дистрибуција, доо у власништву Дејана Станковића 21,29%, Момак-Пан, доо из Панчева 21,29% у власништву је Ане Анасијевић и четири мала власника удела, Инвеј, АД сто одсто у власништву Срђана Средојевића власник је ове уљаре 20,61 одсто, док је 1259 малих акционара власник 15,02 одсто. Витал, АД, Врбас у власништву је Инвеј, АД Срђана Средојевића 68,54 одсто И 2.629 малих акционара 31,46 одсто.

Дијамант, АД, Зрењанин у власништву је 98,45 одсто хрватског Агрокора, док је остатак акција у власништву 106 малих акционара. Вицториаоил, АД, Шид у власништву је Милете Бабовића и Зорана Митровића по 29,10 одсто, док је ЕБРД, Лондон власник 26,60 одсто и инострана фирма АПСАРА Лимитед 14,20 одсто.

Банат, ад, Нова Црња 83,03 одсто у власништву је привредног друштва Миротин, доо, Врбас, чији су власници по једну трећину: Алекса Јаничић, Здравко Павићевић и Ђоко Вујичић, док је 233 мала акционара власник 16,97 одсто. Фабрика уља, АД у стечају, Крушевац након поништења приватизације у којој је купац било привредно друштво Пекарске индустрије Бранко Перишић, власник 70,85 одсто акција је државни Регистар акција и удела, док је ранији власник Пекарска индустрија остала у поседу акција 12,68 одсто по основу обавезног инвестирања, Акцијски фонд је власник 7,74 одсо, а 614 малих акционара 8,73 одсто. Дунавка, доо у стечају, Велико Градиште у власништву је 81,29 одсто Зекстра Групе и 18,71 ОДСТО Ветеринарског завода у власништву Драгана Ђурића.

Произвођачи шећера

Од 11 шећерана, колико је Србија имала на крају XX века, у документацији Министарства привреде води се десет шећерана, јер је она у Ковину испуштена из пописа. Ликвидиране су шећеране у Ћуприји, која је непрекидно радила од 1911. године, па и у оба светска рата, Београдска стара и нова шећерана, Шабац, Зрењанин, Ковин, Пожаревац. Три фабрике шећера су припојене привредном друштву Суноко, доо, Н. Сад у власништву холандске фирме 81,36% и Миодрага Костића 18, 64 одсто (Доњи Срем-Пећинци, Југозападна Бачка-Бач и Шећерана Јединство-Ковачица), док две шећеране послују као самостална акционарска друштва у власништву компаније из Грчке (Шајкашка-Жабаљ 92,67% и Црвенка 99,43 одсто).

Дестилација и пречишћавање пића

20 произвођача ове групације поделили смо у четири групације:

* 4 произвођача алкохолних пића,

* 4 произвођача вина,

* 5 пиваре и

* 7 произвођача минералних вода

Произвођачи алкохолних пића су: Рубин, Прокупац, Милодх и Фабрика алкохола Панон из Келебије. Произвођачи вина су: Вино Жупа, Алексиначки подрум, Полет из Белушића и Косововино, након промене седишта сада у Београду. Произвођачи пива су: БИП, Јагодинска пивара, Ваљевска пивара Вршачка пивара и Зајечарска пивара. Произвођачи флашираних вода су: Хеба, Паланачки кисељак, Планика из Куршумлије, Милан Топлица, Нова Слога из Трстеника, Бивода из Бујановца и Клокот Бања из Витине КиМ, пресељена у Бујановац.

Ако се допуни овај списак Агенције за приватизацију овом треба додати и следећих седам произвођача: Навип, Апатинску пивару, Пивару Челарево, Панчевачку пивару, Зрењанинску пивару, Нишку пивару и Књаз Милош.

Произвођачи пића

Рубин, АД, Крушевац био је сто одсто у власништву империје Предрага Ранковића Пецонија, али је Душан Белопетровић успео на још неоткривен начин да преузме 99,42 одсто акција овог акционарског друштва, преко ИНВЕЈ ИН, доо у његовом власништву. Како су органи гоњења преузели мере против Душана Белопетровића, а предмет за медије прогласиле државном тајном, Белопетровић је одбегао у Шпанију, али је уместо њега 100 одстотни власник ИНВЕЈ ИН сада Владимир Пурковић, тако је о акционар Рубин, АД са тих 99,42 одсто. Још се не зна да ли је то власништво добијено уз благослов Пецонија.

Прокупац, АД, Београд, сада у стечају у прошлости су постојала два привредна друштва под именом Прокупац, једно у Прокупљу, друго у Београду. Годинама су водили судске спорове око имовине и имена. Кона04.12.1996. године, а што је решено и власник јединственог Прокупца, постао је Слободан Симић 78,84 одсто, а његова друга фирма Инвест Импорт, АД, Београд власник је 8,20 одсто акција. Данас је ово акционарско друштво у стечају. Вино Жупа, АД, Александровац у власништву је Шљивић Радимира 58,03 одсто и 607 малих акционара 41,97 одсто.

Милодух, АД, Крагујевац у власништву је 64,17 одсто Компаније Таково, АД из Горњег Милановца чији је већински власник (88,49%) Сwисслион Гроуп из Швајцарске, у којој истоимена швајцарска фирма има 92,8 одсто удел, а наш бизнисмен Родољуб Драшковић 7,1 одсто.

Панон, АД, Келебија је произвођач алкохола, алкохолног пића, сирћета и квасца. Власник овог произвођача су Маја и Мирослава Рајић 40,65 одсто, 23,84 одсто је власник Мирослава Секуловски, а Акцијски фонд и Република Србија 17,20 одсто. Косововино, АД у стечају, Београд је акционарско друштво пресељено из Метохије, 5. августа 1999. године, са друштвеним капиталом.

НАВИП, АД, Земун и 11 његових зависни друштава не воде се у списку Агенције за приватизацију, јер је матично друштво у стечају је и Навип-Винарство, доо из Врања, док су пет зависних друштава, након спроведеног стечаја брисана из Регистра Агенције за привредне регистре, и то: Навип-Фрушкогорац из Петроварадина, Навип-Плантажа, доо, Лесковац, Навип-Јагодински подрум, доо, Јагодина, Навип-Венчачки виногради, доо, Земун и Навип-Виновоће, доо, Пирот.

Сва ова зависна друштва основана су унутрашњом реорганизацијом овог познатог гиганта, а угашена су средином 2011. године. Данас су активна следећа зависна друштва Навип-Крњево, доо, Земун, Навип-Траде, доо, Земун, Навип-Аутотранспорт, доо, Земун и Навип-Винеа, доо, Земун. Стечајни управник матичног друштва је Васиљ Васиљевић, који је уједно и управља са преосталих пет активних зависних друштава.

Како је некад држава била власник капитала, то се у време стечаја над матичним друштвом „забашурило“, па је данас власник акција у акционарском друштву Навип кастоди рачун који је неко отворио код Комерцијалне банке, не желећи да се идентификује са 34,35 одсто укупне имовине у стечају, наравно ако остане нешто након намирења поверилаца, док је 22,20 одсто власник фирма Лофи Инвестмент из Велике Британије, а Акцијски фонд 6,12 одсто, док 1.435 малих акционара учествују у укупном капиталу са 37,33 одсто. Увести у стечај овај специјализовани винарски систем је злочин и колико је познато није ни постојала никаква ваљана финансијско економска анализа да ли је требала држава да интервенише да се фрушкогорско, врањанско-лесковачко, пиротско и венчанско виноградско подручје заштити.

Србија је имала 11 произвођача пива

Данас су активне Апатинска пивара, Челарево, Зајечарска пивара и Ваљевска пивара, као и Нишка пивара продата из стечаја, а колико је нама познато ван функције, све су оне у власништву иностраних лица. У стечају су БИП, Јагодинска пивара, Вршачка пивара и Зрењанинска пивара. Процес производње у Панчевачкој пивари је обустављен, а Бечејска пивара је након стечаја угашена. Апатинска пивара, доо, Апатин у власништву је холанске фирме Молсон Цоорс, са регистрованим капиталом у Регистру АПР-а у износу од 3,94 милијарде динара.

Царлсберг Србија, доо, Челарево у власништву је шведског Холдинга Балтиц Беверагес, са капиталом нешто већим од три милијарде динара.

Уједињене српске пиваре, доо, Зајечар, данас послује под називом Хеинекен, доо, Зајечар, чиниле су раније друштвене пиваре Зајечара и Панчева, које је угашено још у време кад је турски партнер био власник ове две пиваре. Сада је у функцији само Зајечарска пивара и у власништву је холандске фирме Хеиникен Интернатионал Б.В.

Ваљевска пивара, АД, Ваљево била је у власништву једног црногорског бизнисмена, а данас је Република Србија власник сто одсто акција ове пиваре. Акцијски цапитал уписан је у Централни регистар акција у износу од 1,05 милијарди динара.

Нишка пивара после стечаја продата је бугарској фирми Цапитал Пројецтс и регистрована је под истим матичним бројем као друштво са ограниченом одговорношћу, са капиталом од само 15.000 РСД.

БИП, АД у стечају, Београд у власништву је 51,90 одсто државног Регистра акција и удела, док је разлику од 48,10 одсто акција у власништву 5.126 малих акционара. Познато је да је први купац ове пиваре била балтичка фирма, за коју се испоставило да није ни уплатила купопродајну цену из Уговора о продаји друштвеног капитала.

Укупан регистровани капитал у АПР-у је 87 милиона евра, а у Централном регистру хартија од вредности 5,46 милијарди динара. На тој локацији београдској локацији заузима грађевинско земљиште од око пет хектара и најцелисходније решење је да град Београд исплати око 30 милиона евра да се БИП пресели на своју локацију од десет хектара у Крњачи, а да се прошири нова железничка станица у Прокопу, која данас нема ваљани прилаз, нити места за приступ градских аутобуса, такси возила, паркирање возила путника и оних који дочекују путнике, нити за пратеће угоститељско, трговачке и друге услужне делатности.

Јагодинска пивара, АД у стечају у власништву је Фонда за развој Републике 45,74 одсто. Акцијског фонда 14,05 одсто, ПИО фонда 5,43 одсто и 912 малих акционара 34,79 одсто. Укупан акцијски цапитал уписан у Централни регистар хартија од вредности је 1,19 милијарди динара.

Вршачка пивара, АД у власништву је државног Регистра акција и удела 91,16 одсто, преостали друштвени цапитал чини 1,41 одсто, Акцијски фонд има 1,08 И 498 малих акционара има 6,35 одсто акција. Капитак овог акционарског друштва уписан у Централни регистар је 639,4 милиона динара.

Зрењанинска индустрија пива, АД у стечају у власништву је 51,04 одсто Момчила и Дејана Рајића по 50 одсто, оснивача фирме Пан Беер, доо из Келебије, која је након закљученог стечајног поступка брисана из Регистра, обзиром да је решење о закључењу стечаја постал правоснажно 7 јула 2011. године, али се Пан Беер, доо још води у Централном регистру хартија од вредности као власник акција. То су „Гогољеве мртве душе“ у српском привредном праву. Остали власници акција су: Акционарски фонд 28,19 одсто, ПИО фонд 9,45 одсто, преостали друштвени капитал 1,43 одсто и 207 малих акционара 9,89 одсто акција. У Централом регистру хартија од вредности уписан је капитал од 48,4 милиона динара.

Србија је имала 11 произвођача флашираних вода

Пре приватизације, у време кад је друштвена својина над предузећима била доминантни облик својине, Србија је имала 11 произвођача флашираних или, пак, минералних вода, И то: Књаз Милош, Хеба, Врњци, ББ Минаqуа, Власинка (Роса), Паланачки кисељак, Милан Топлица, Бивода, Планика, Нова Слога (бивши ПИК Трстеник) и Клокот Бању на КиМ. Ево њихове судбине данас.

Књаз Милош, АД, Аранђеловац у власништву је холандског холдинг Цлатес Б.В. са капиталом уписаним у Централни регистар хартија од вредности у износу од 2,85 милијарди динара.

Хеба, АД, Бујановац у власништву је 81,11 одсто Слободана Радуна и 18,89 одсто Смиље Радун, власника фирме за производњу сокова Нецтар, доо из Бачке Паланке. Капитал уписан у Централни регистар је 879 милиона динара.

Вода Врњци, АД, Врњачка Бања у власништву је највећег појединачног власника акција са 52,40 одсто кипарске фирме Велкан Традинг Лимитед, руска групација Зааб Гроуп има 20,87 одсто акција, Зоран Дамјановић 9,93 одсто и Мирослав Бојчић 3,19 одсто, док је 329 малих акционара у поседу 13,61 одсто акција. Капитал друштва уписан у Регистар АПР-а је 5,45 милиона евра.

ББ Минаqуа, доо, Нови Сад у власништву је фирме Глобал Wатер Инвестмент Гроуп са Девичанских (Британских) Острва. Капитал овог привредног друштва је 2,3 милијарде динара.

Власника, доо, Земун ово привредно друштво произвођач је флаширане воде Роса, која је пре продаје била у власништву Компаније Симпо, АД, Врање, а сада је у власништву по 50 одсто америчке фирме Барлан Инц. и чрчке фирме Цоца Цола Хелленениц Боффлинг Цомпанy Србија. Капитал уписан у Регистар АПР-а је 19,5 милиона динара.

Паланачки кисељак, Смедеревска Паланка, припојен је и не послује као правно лице, већкао организациони део Соко Штар, АД, Београд, који је у власништву словеначке фирме Дрога Колинска, живилска индустрија.

Милан Топлица, доо, Туларе, Прокупље сто одсто је у власништву београдске фирме Инвест Импорт Интернатионал, АД, чији је власник Слободан Симић, који је власник и Прокупац, АД у стечају. Капитал уписан у Регистар АПР-а износи 157 милиона динара.

Бивода, доо, Бујановац у власништву је Холдинг Компаније Памучни комбинат Yумцо, која још није приватизована. Ово зависно друштво има уписан цапитал у износу од само 150.455,76 динара на дан уписа из краја марта 2003. године.

Планика, АД, Куршумлија у власништву је 40 малих акционара, од којих ниједан нема посебно већи улог, а скоро сви они су оснивачи четири посебне фирме које су власник 43,59 одсто акција овог друштва ( Проломпласт, Луководрво, Пилатовица, Бела Црква), док је 401 мали акционар власник 56,41 одсто акција. Капитал друштва уписан у Централни регистар износи 180,2 милиона динара.

Нова Слога, доо, Трстеник, настала је из бившег ПИК-а Трстеник, као највиталнији део тог пољопривредног комбината, тако да Нова Слога, данас има и сушено поврће и друге пратеће садржаје. Производи познату флаширану води и у власништву је хрватске посрнуле фирме Агрокор. Укупан уписани цапитал друштва је 1,23 милијарде динара, од чега је значајан део унео сам Агрокор током 2012. и 2013. године. Клокот Бања, ДП у стечају, сада са седиштем у Бујановцу са сто одсто је друштвеног капитала, а како је удаљена од своје непокретне и покретне имовине из истоимене бање између Витине и Гњилана, разумно је да је у изгнанству доживела стечај.

Миодраг К. Скулић / Магазин Таблоид

The post Како су опљачкана, присвојена и отета српска друштвена и државна предузећа за прераду хране и пића: Туђе једемо, своје немамо appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: