Куд напредњаци прођу ту трава процвета

Хиљаду пута поновљена лаж постаје истина. То најбоље у Србији важи за причу како држава не може да утиче на цену пољопривредних производа. Нарвано чиста лаж. Може и те како.

Пет година владавине Србијом и српском пољопривредом напредњаци могу да обележе фантастичним резултатима на изборима и очајним скором на њивама, у стајама, у производњи, у извозу…

Како им то успева рационалном логичком уму је тешко докучиво, али странка која није ништа урадила у пољопривреди по војвођанским селима добија 80 одсто гласова. Ово је вероватно светски феномен, а можда и пољопривредници не гласају због пољопривреде већ због тога што је Србија лидер у региону, због сира и војне музике…

Најгоре од свега што понављају хиљаду пута исту небулозу која сваки пут пролази.

Ето да видимо субвенције. Напредњачки министри сви одреда када им се постављало питање ниских цена пољопривредних произвиода од пшенице преко соје и сунцокрета до товљеника и малина, као папагаји одговарају да на цену утиче тржиште а не држава.

Одговор тачан.

Само делимично. Или боље рећи лагарија.

Заборавише напредњаци да на овом свету постоје субвенције те да тако држава утиче на цену пољопривредног производа. Просто. Субвенције су у Европи и око нас од минималних 250 евра по хектару па до 900 евра. У Србији су 4.000 динара. Па ви сада гледајте како то државе не може да помогне.

Значи у држави где је субвенција 250 евра по хектару у производњи пшенице на принос од шест тона субвеција је пет динара по килограму. Сељак на сваки килограм жита добија још субвенцију од пет динара. Не динар или два већ пет. Ето како држава не може да утиче на цену. Да не рачунамо за земље где су субвенције 900 евра…

Онда иде прича како наши произвођачи нису конкурентни и како нам стиже кропмир из Француске, месо из Италије, сир из Холандије, кобасице из Мађарске јер ми производимо прескупо… Можда наша држава нема пара за бацање на субвенције пољопривреди… Можда. Ако је тако зашто се то онда не каже и зашто се понавља флоскула о томе да се нешто не може када се може само што се неће.

Субвенције нису наравно једини начин. Борба против картела. Па људи моји у Србији већ годинама о цени шећерне репе, соје и сунцокрета буквално одлучују два три човека, а наша држа понавља да картелског понашања нема. Да не знамо где и с ким живимо и ко су наши откупљивачи и извозници, како раде и како су се обогатили можда би неко и поверовао.

Зар није срамота што Србија нема праву робну берзу. Она у Новом Саду је само нека врста замене. Формирање праве берзе држава би такође могла да утиче на цену пољопривредних производа. Што се не формира и не донесе Закон. Па да имамо берзу како би Костић и Мишковић и слични били највећи извозници.

Како наши надлежни знају да нема картела кад немамо праву берзу с терминским трговањем.

Да имамо сточарство и да товимо 10 милиона свиња тајкуни не би извозили кукуруз већ би он био сточна храна и то барем мало скупља па би наши сељаци зарадили и на житу и на месу. И ово је начин на који држава утиче на цену пољопривредног производа и то бољи од субвенција.

Али напредњаци само мудрују и обећавају. Пет година прође.

Напредни генијалци кад немају план онда шире оптимизам, а кад им се лажна обећања изјалове онда шире дефетизам. Ето вам пример малина.

Обећавају куле и градове док се власти не докопаше, а сада преко својих малинара и телала после катастрофалног откупа и неспособности да помогну, плаше народ како за малинаре тек предстоје црни дани. Па што не предузеше нешто за пет година да црни дану буду барем сиви. Такође кроз субвенције могу да утичу и на цену малине.

Не знамо кинсеке пословице као председник нам државе али има једна овдашња да и ћорава која убоде неко зрно. Изгледа ова наша напредна није способна да утрефи ни једно једино.

Волео бих заиста да нам неко покаже барем један делић српске пољопривреде који напредњаци нису уназадили за више од пола деценије своје владавине. Само један једини. Можда је ово тежак задатак.

Ево им лакши. Нека покажу шта су унапредили. Само један једини макар делић пољопривреде где је боље захваљујући било којем потезу њихове развојне стратегије. Да ли је боље у ратарству, у сточартву, у воћарству, повртарству, преради, доради, извозу, наводњавању, откупу млека, …?

Колико смо имали крава кад их је Вучић пребројавао колико је сада? Колике су биле откупне цене онда, колике сада од жита преко товљеника до малине…? Каква је сигурност сељака, да ли је откуп праведнији, да ли Закон о земљишту ваља, да ли су тајкуни зауздани…?

Шта је то аграрна политика за 2018. годину и шта би са силним обећањима и инвестицијама? Ајде да видимо за то јефтиније гориво за ову сетву која само што није кренула…

Милован Лукић / Агросмарт

The post Куд напредњаци прођу ту трава процвета appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: