Пленковић поручио: Хрватска неће попуштати Србији

Загреб – Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да Хрватска нема намеру да попушта Србији „само зато што нешто лепо пише у Стратегији ЕУ за Западни Балкан“.

Како преноси Вечерњи лист, председник Владе Хрватске је то рекао после састанка са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером.

Пленковић је рекао да је његова влада снажно проевропска и да је начелно за гајење добросуседских односа и помоћ свим суседима на путу реформи и према ЕУ.

„Са Србијом имамо два нивоа односа. Једни су актуелни и будући, други су у вези са прошлошћу. Све теме смо ставили на сто током посете Александра Вучића, нашли смо методологију како да разговарамо о њима, укључујући и питања процесуирања ратних злочина, границе, ратне одштете. Није битно да ли су то делови стратегије, то је нешто што Хрватска решава. Само истином и закључивањем тих процеса можемо да идемо према помирењу и према сарадњи“, рекао је Пленковић.

Са друге стране, Јункер је рекао да је Вучићева посета „била занимљива“.

„У Европи увек треба да имамо стрпљења. Последице рата, финансијске и друге између Немачке и Луксембурга су захтевале раздобље од 45 година да би се решиле. То је био један болан и тежак процес. Све државе Западног Балкана које желе да уђу у ЕУ морају да реше сва билатерална гранична питања“, истакао је Јункер.

Вечерњи лист

The post Пленковић поручио: Хрватска неће попуштати Србији appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: