СНС потрошила 1,4 милиона евра за оглашавање на телевизији

Београд – Странке које су учествовале на београдским изборима потрошиле су укупно 2,3 милиона евра на кампању, док је удео СНС-а у телевизијском оглашавању био 70 процената (1,4 милиона евра), а у штампаним медијима доминирали су са 77 одсто – показују резултати мониторинга локаних избора невладине организације Транспарентност Србија.

Највише новца после напредњака за ТВ оглашавање издвојила је листа Драгана Ђиласа, са уделом од 14,7 посто (око 295.000 евра), док је коалиција социјалиста и Јединствене Србије учествовала са уделом од осам процената, за шта је издвојила око 164.000 евра. Из буџета Града Београда је за финансирање овогодишње изборне кампање опредељено нешто више од 317.000 евра, што је седам процената мање него што је требало по Закону. Максимални прилог од физичког лица био је 960.000 динара, а од фирми десет пута више.

У анализи Транспарентности даље се наводи да су учесницима на располагању стајала веома скромна средства из буџета града, мање од 3.000 евра по изборној листи, што је у изразито привилегован положај ставило представнике власти, којима су били доступни и други канали, осим плаћених огласа, да се представе грађанима.

На основу података које је изнела Транспарентност, долази се до закључка да су главне одлике београдских избора биле функционерска кампања градских челника и страначко ангажовање председника Србије Александра Вучића. Налази показују да листа СНС-а која је носила његово име, доминантно присуство у медијима управо дугује Вучићевим активностима у својству шефа државе. Представници листе „Зато што волимо Београд“ 294 пута нашли су се на насловним странама дневних новина и то у позитивном контексту, што су 94 насловне стране више од свих других листа заједно.

„За покриће трошкова кампање, на основу изборног успеха, СНС може очекивати још 147.000 евра, листа коју је предводио Ђилас око 60.000, Шапићева 25.000, а коалиција СПС – ЈС 20.000 евра. Захваљујући изменама Закона о финансирању политичких активности из 2014. године, странке којима остане „вишак“ новца од буџетских дотација за финансирање редовног рада, на основу великог броја народних посланика у републичкој скупштини могу без икаквог ограничења да тај новац усмере у изборну кампању, и то не само за републичке изборе, већ и за изборе у некој локалној самоуправи“, наводи се у анализи, уз закључак да налази потврђују потребу да се у Србији битно измене прописи који се односе на изборе, кампању, њено финансирање, оглашавање и рад државних органа.

Златко Минић из Транспарентности Србија објашњава да је ситуација са предизборним оглашавањем последњих година таква због тога што СНС има највећа акумулирана средства на располагању, па сходно томе могу да сносе највеће трошкове за медије у кампањи.

„Ситуација се значајно променила од када је измењен Закон о финансирању политичких активности, јер је њиме дозвољено да се новац од финансирања редовног рада партија користи у кампањи. Тиме је СНС као највећа партија практично добила још једну додатну финансијску ињекцију“, наводи Минић.

Према његовим речима, странке су дужне да 30 дана након одржавања избора доставе финансијски извештај Агенцији за борбу против корупције.

Колико је коштала кампања

Ђилас за ТВ оглашавање – 295.000 евра

СПС – ЈС за ТВ оглашавање – 164.000 евра

Листа око СНС на насловним странама – 294 пута

М. Д. Миљковић / Данас

The post СНС потрошила 1,4 милиона евра за оглашавање на телевизији appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: