Виши суд: Процес по захтеву за рехабилитацију Недића при крају

Београд – Поступак по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића ближи се крају, кажу за Танјуг у Вишем суду у Београду.

Следеће јавно рочиште заказано је за 26. март, када је планирано саслушање последњег предложеног историчара Александра Стојановића.

Овај поступак је инициран 2008. године, али је расправа пред судским већем, којој присуствује и јавност почела у децембру 2015. године, од када је суд саслушао четири сведока и пет историчара.

У суду кажу да је остало да се испита још један историчар, па ако предлагачи рехабилитације не буду имали нове предлоге, његовим испитивањем доказни поступак би требало да буде окончан.

Суд такође очекује окончање ванпрарничног поступка, проглашења несталог лица за умрло – Божидара Недића, иначе оца предлагача рехабилитације Александра Недића.

Предлагач рехабилитације је Недићев праунук.

Иако није испитано много сведока, поступак је у више наврата био укочен по пар месеци због прибављања одређене документације од служби безбедности и расправе о њима, као и због захтева јеврејских општина да се умешају у поступак и оспоравају враћање грађанских права Недићу.

Суд међутим право мешања није дозволио, а ту одлуку је потврдио и Апелацион суд, будцухи да је ово „једностраначки поступак“ који се води по правилима ванпарничног поступка и нема „друге стране“.

Недићеви потомци затражили су захтевом за рехабилитацију од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

Танјуг

The post Виши суд: Процес по захтеву за рехабилитацију Недића при крају appeared first on Васељeнска ТВ.

Подели на: