Кнежевина Србија - цео документарни филм (2008)

Тип видео материјала: 

адња филма „Србија по својој храбрости – Кнежевина Србија“ смештена је у првих седам деценија XИX века, у којима се стварала и учвршћавала држава, а тиме и историјска судбина.

Приказано је како се српски народ дуго и тешко сам ослобађао, кроз два устанка, и како је потом тешко стицао признање своје слободе и међународно признање права да има своју државу.

Филм је, као и претходни, вођен наратором Драганом Николићем, док се у играним секвенцама, између осталих, појављују и Ненад Јездић (кнез Милош), Небојша Глоговац (кнез Михаило), Петар Краљ (прота Матеја Ненадовић), Наташа Нинковић (Аделина Ирби), Милица Милша (кнегиња Персида), Драгослав Илић (Осман Паша). Међу двадесетак глумаца у улогама знаменитих историјских личности нашли су се још и Војин Ћетковић, Мики Крстовић, Драгомир Чумић, Бранислав Томашевић, Небојша Кундачина.

Филм је сниман у Београду, Тополи, Орашцу, Такову и Крагујевцу, уз коришћење бројних докумената, уметничких слика, цртежа, као и првих фотографија начињених у Србији.

Сценарио су написали Милован Витезовић и Здравко Шотра, који је и редитељ филма, уредник је Слободан Терзић, директор фотографије Веселко Крчмар, монтажер Петар Путниковић, композитор Војкан Борисављевић, а костимограф Нада Тодоровић.

Подели на: