Моћ молитве - научни докази

Тип видео материјала: 

То да је молитва у стању да исцијели, одавно је познато. Али није било одговора на питање: како се то дешава? Њега су открили Петерсбуршки научници.

Откриће се десило, као и увијек, сасвим случајно. Научници Санкт Петербуршког неуропсихијатријског института изучавали су функционално стање мозга. Науци у то вријеме била су позната три таква стања: будности и два вида сна: брзи сан - када човјек види сан, и спори сан- без снова. Али у биологији влада закон симетрије, што значи да ако постоје два вида сна, онда морају постојати и два вида будног стања.

Током истраживања, свештеник учесник експеримента читао је стихове и решавао математичке задатке, ритмови биотокова су постали чешћи. Потом су га замолили да се моли. Када је почео да се моли, видјели су низ фаза прелаза од брзих ка спорим ритмовима. На крају се код њега појавио ритам од 3 херца. Три херца значи да се код одрасле особе здравог ума и памети скоро потпуно обуставља рад коре великог мозга. Примање информација иде директно, заобилазећи мисаоне процесе и анализу. То је могуће само код одраслих кад спавају и двомјесечних беба. То јест, са становишта неурофизиологије, молилац се буквално претвара у бебу.

Током молитве, недавно су открили дански психолози, дјелови мозга одговорни за комуникацију, нагло се активирају. У нормалном стању, ове области префронталног кортекса, активније раде када човјек очекује од свог саговорника неку реакцију на све раније речено. То значи да у току молитве наша свијест чека одговор од тога коме се моли.

Научници су открили да откривено "четврто " стање мозга - молитвено, како су га назвали, такође је неопходно, као и сва остала. Јер одсуство чак и једног од њих нарушава хармоничан развој човека, доводи до болести и деградације психе.

Енглески физиолози, преко молитве су рехабилитовали зависнике од хероина. Код њих није било ломова, а наркозависност је брже пролазила. Уз то, према истраживачима, много више користи током лијечења доносила је кратака, али често понављајућа молитва. Не тако давно јордански кардиолози су закључили да је најкориснија јутарња молитва. После дугог сна, током којег се успорава циркулација, обраћање Свевишњем помаже да се пробуди и мозак и тијело, и главно да се укључе у организам сви физички процеси...

Подели на: