ИНТЕРВЈУ: Горан Милетић - У Србији постоје озбиљнији проблеми од одржавања Параде! (14.10.2015)

Тип видео материјала: 

Наш гост у овој емисији је господин Горан Милетић, програмски директор у организацији "Цивил Ригхтс Дефендерс" за Западни Балкан, члан организационог одбора београдске Параде поноса, истакнути борац за људска права и ЛГБТ активиста. Погледајте цео интервју и сазнајте више о разним актуелним темама.

Да ли у Србији постоји систематска дискриминација ЛГБТ особа? Шта је држава могла да учини да боље заштити ЛГБТ особе до сада? Зашто су у стварности забрањене Параде поноса и да ли су безбедоносне процене биле добро урађене претходних година?

Како је држава успела да спречи насиље на улицама Београда у току одржавања последњег Прајда? Да ли то значи да претходних година држава није желела да спречи нападе на учеснике Параде? Како су навијачке групе успеле да буду веома добро организоване приликом стварања нереда и зашто полиција није кажњавала преступнике ранијих година?

Да ли садашња власт дозвољава одржавање Параде зато што стварно верује да је то исправно или верује да је то нешто шта морају да ураде? Зашто се Вучић захваљивао хулиганима, а зашто припадницима полиције након завршетка Параде? Зашто је ове године у медијима било много мање буке о Паради поноса?

Како је Горан Милетић почео да се бави људским правима? Како је изгледао ЛГБТ активизам деведесетих година у Србији? Какав је историјат кажњавања ЛГБТ заједнице и како су они били кажњавали у Средњем веку у Србији? Ко је највише заслужан и колика је улога међународне заједнице у подизању свести о ЛГБТ заједници данас? Да ли политика или наука стоје иза уклањања хомосексуализма са листе болести СЗО?

Да ли је одржавање Параде поноса уствари негирање демократије и да ли би она била одржана када би грађани гласали о томе на референдуму? Шта је тачан смисао одржавања Параде поноса и зашто је одабран тај конкретан назив? Да ли Парада поноса провоцира конзервативно становништво? Колико грађана Србије је по последњим анкетама изјавило да има пријатеље или пријатељице хомосексуалне оријентације?

Како је могуће да у Србији постоје ЛГБТ активисти који не подржавају Параду поноса? Да ли је Парада поноса некад била злоупотребљена од стране људи из власти да би скренули тему са разних социјалних проблема? Зашто Прајд не заслужује толику количину медијске пажње?

Каква је улога Српске православне цркве у данашњем друштву и да ли припаднике ЛГБТ заједнице вређају неке изјаве црквених великодостојника? Да ли је српско друштво секуларно и да ли Цркву треба опорезовати? Да ли треба увести сексуално образовање у школама и да ли у оквиру тих часова треба учити децу о ЛГБТ правима?

Да ли ЛГБТ заједнице сваке године повећава своје захтеве према држави? Шта је транс-прајд који је по први пут одржан ове године у Београду? Да ли законски треба дозволити склапање бракова између особа истог пола? Да ли ЛГБТ активизам представља напад на породицу и каква је веза хомосексуалаца са претњом беле куге? Зашто педофилија не сме да буде легализована?

Колико је државу коштало одржавање геј параде ове године? Да ли су тај трошак за државу направили ЛГБТ активисти или хулигани који желе да праве насиље? Да ли су тачни натписи о трошку за одржавање Параде од 700 хиљада или 1.5 милион евра? Колико је ЛГБТ заједница данас стварно физички угрожена у Србији? Зашто Тужилаштво представља слабу страну у борби против насиља? Какво је поштовање права ЛГБТ заједнице у региону?

Какав је ниво поштовања људских права и права ЛГБТ заједнице у Русији? Зашто је Русија забранила одржавање Параде поноса у наредних сто година? Да ли је Владимир Путин хомофоб и да ли се због тога у Русији доносе хомофобни закони? Да ли Русија има претеран утицај на живот у Србији?

Зашто су Сједињене Америчке Државе данас преузеле улогу глобалног заштитника ЛГБТ заједнице и да ли је то у потпуности тачно? Да ли постоји могућност да Америка подрива сувереност земаља у којима подржава ЛГБТ заједницу? Који су проблеми са којим су се суочавали ЛГБТ активисти у Америци?

Како помоћи азилантима и да ли они могу да представљају безбедоносну претњу? Зашто су људи тако брзо заборавили како су људи са Балкана бежали од ратова деведесетих? Да ли је градоначелник Чајетине користио говор мржње говорећи о азилантима? Шта значи наређење таксистима да не смеју превозити азиланте? Зашто Мађарска подиже зид на својим границама?

Осим тога, чека Вас још много занимљивих тема у овом интервјуу.
****************************************­****
Разговор вођен 28.09.2015. године у Београду.

Водитељ: Т. Тешановић
Сниматељ: Р. Дринић

Подели на: