ИНТЕРВЈУ: Слободан Комазец - Вучић уништава државу зато што не зна ништа о економији! (08.01.2016)

Тип видео материјала: 

Гост емисије "Интервју" био је проф. др Слободан Комазец, највећи српски монетарни и економски стручњак. Господин Комазец је редовни професор јавних финансија и банкарства који је предавао на готово свим универзитетима бивше Југославије. Више од 15 година радио је као руководилац у више великих пословних банака Југославије. Објавио је преко 900 радова у домаћим и страним часописима и публикацијама. Међу објављеним радовима је самостално или у коауторству објавио и више од 70 књига, студија и уџбеника за факултете. Политички је ангажован као председник странке "Српски препород".

Да ли је буџетски дефицит наше државе стварно смањен? На који начин Влада формално приказује обарање дефицита, иако је дефицит у стварности много већи? Зашто је Србија данас презадужена земља? Да ли ће дужничка омча додатно бити затегнута око нашег врата? Зашто не постоје ефекти у привреди новим задуживањима које правимо? Како је стопа незапослености фиктивно смањена са 28% на 18%? Зашто је српска привреда неликвидна? Да ли су српска предузећа уништена неуспешним приватизацијама? Зашто је БРИКС као савез светла тачка и спас за човечанство? Како Американци дисциплинују и подводе под контролу западног капитала друге државе уз помоћ НАТО пакта? Да ли ће се Европска унија распасти? Шта је био повод за ратове и стварање хаоса у Ираку, Либији и Сирији?

Како је могуће да Србија има спољни дуг од 27,5 милијарди евра? Како доћи до новца за стварање већег инвестиционог буџета? Зашто текућа потрошња мора бити преусмерена на инвестиције? Колико новца Европска Централна банка убацује у новчане токове сваког месеца? Зашто смањење плата и пензија помаже опоравак привреде и излазак из кризе? Да ли Јоргованка Табаковић спроводи економску политику Млађана Динкића? Може ли решење за Србију да буде да прогласи банкрот као што Бранко Драгаш предлаже? Зашто је важно направити Банку за развој која ће радити на развоју инвестиционих пројеката? Како је ФЕД додатном емисијом новца спречио да се економска криза 2008. године развије као цунами и направи тоталну катастрофу у Америци? Зашто ММФ помаже државама краткорочним и стандбy аранжманима, уместо да помогне инвестиције? Одакле ММФ-у право да одређује колико ће Србија повећавати или смањивати плате? Да ли би Србија према узору на Мађарску могла да истера ММФ из државе?

Да ли синдикати данас штите интересе радника у Србији? Зашто је нови Закон о раду чиста катастрофа? Како капиталисти претварају раднике у масу послушника уговорима на одређено време? Зашто је важно направити заокрет и посветити се човеку као појединцу и делу предузећа? Да ли је политика јаког динара оштетила српску привреду? Како динар који је прецењен више од 60% помаже увозничком лобију? Да ли ће даље јачање долара утицати негативно на наша кредитна задужења? Зашто је Ципрас требао да прогласи банкрот Грчке и да напусти евро као валуту? Може ли Грчка да изађе из кризе, осим ако Европска унија отпише више од половине грчких дугова? Како Американци владају светом уз помоћ неконтролисаног штампања долара? Зашто Русија, Кина и највећи светски богаташи беже од новца према злату као задњој инстанци плаћања? Да ли је Европска унија само сателит Америке? Како ће изгледати слом финансијске империје Сједињених Америчких Држава и какав ће то утицај имати на свет?

Како су наши политичари уништавањем домаће економије издали државу? Зашто је модел неолибералне економије за продор страног капитала не може да буде прави избор за Србију? Да ли је наша судбина, ако наставимо овим путем, да постанемо сателит Европске уније и извор јефтине радне снаге? Да ли економисти из Владе Србије не знају да раде свој посао или праве грешке због сугестија западних ментора? Да ли српски пољопривредници могу да буду конкурентни без адекватне подршке државе? Зашто ће Србија доживети тежак дебакл у сфери економије? Да ли Вучић може да управља свим државним полугама, иако не зна баш ништа о економији као кључној сфери? Како су Динкић и екипа вагабунда око њега ликвидирали банкарски систем наше државе? Шта стоји иза Вучићевих обећања о хапшењу тајкуна? Да ли је српском народу потребан препород или повратак оних који су опљачкали народ?

Осим тога, чека Вас још много занимљивих тема у овом интервјуу.

Разговор је вођен 23.12.2015. године у нашим просторијама, у Београду.

Подели на: