ИНТЕРВЈУ: Живадин Јовановић - Рат против тероризма је питање живота и смрти за Русе! (30.11.2015)

Тип видео материјала: 

Наш гост је био господин Живадин Јовановић, српски политичар, дипломата и бивши савезни министар за иностране послове СР Југославије од 1998. до 2000. године. Господин Јовановић студирао је на Правном факултету у Београду и дипломирао 1961. године. Објавио је мноштво радова из уставног права, међународних односа и спољне политике Југославије. Погледајте цео интервју и сазнајте више о геополитичкој ситуацији у свету.

Како је дошло до тога да су напади исламиста могући на тлу Европе? Зашто интензивирана међународна борба против тероризма након 11. Септембра 2001. године није дала резултате? Како је могуће да дође до обарања руског цивилног авиона изнад Египта са више од 200 путника и добро организованог напада на више различитих локација у Паризу? Зашто напади у Паризу не представљају само проблем за Француску, већ за целокупну Европу и Европску унију? Да ли је тероризам је највећи проблем савремене цивилизације? Да ли неке велике силе подржавају, финансирају и обучавају чланове радикалних група?

Ко стоји иза оснивања и финансирања Исламске државе? Коме је у интересу исцртавање нових граница на Блиском истоку? Да ли постоји сарадња западних држава и радикалних исламистичких група? Како је могуће да производња опијума у Авганистану буде повећана 40 пута након интервенције Америке? На који начин борба против тероризма може да буде успешна? Зашто није важно борити се против последица, већ против узрока тероризма? Да ли исламисти виде избеглице као одличан начин доласка у Европску унију?

Да ли су Руси или Американци постигли веће ефекте бомбардовањем екстремиста у Сирији? Како је могуће да Исламска држава након годину дана Америчког бомбардовања буде скоро нетакнута? Зашто је рат против Исламске државе за Русију питање живота и смрти? На који начин ширење Исламске државе прети Русији? Како је могуће да умерена опозиција буде једнако наоружана као припадници Исламске државе? Зашто Запад гаји неискрену политику и подржава разне сепаратистичке покрете у свету?

Зашто Америка није срећна због тога што Русија жели да Европа буде стабилна и безбедна? Да ли је Америка преварила Русију да се неће даље ширити према истоку? Зашто су се санкције Русији западним силама вратиле као бумеранг? Зашто је Русија једини гарант за просперитет и развој Европе? Зашто репресивне методе попут бомбардовања не могу обезбедити дугорочно решење у борби против тероризма? Како се објашњава то да је азилантска криза амерички дар Европи? Да ли је Европа заслужила азилантску кризу тако што је учествовала у свакој војној интервенцији Америке и НАТО пакта? Да ли постоји неки држава где је интервенција НАТО пакта довеле до стабилизације, развоја демократије и бољег живота? Да ли су се Срби двадесет година пре Европе борили против тероризма и радикалног исламизма? Зашто Европа тада није хтела да прихвати упозорења?

Зашто је важно да Србија ојача своју неутралну позицију и добре односе и са Русијом и са Америком? Зашто Србија мора да размисли шта јој раде наводни пријатељи из Америке и Европске уније? Зашто се покрећу иницијативе о доношењу Резолуције о Сребреници и о пријему Косова у УНЕСЦО? Ко је дозволио НАТО снагама да окупирају део просторија у Министарству Одбране у Београду? Да ли ће Срби постати мање хумани као народ ако не дозволе масовно насељавање избеглица на нашој територији? Шта ће се десити ако азиланти почну да се враћају у Србији по споразуму о реадмисији из Немачке и са Запада? Зашто Србија треба да стави прст на чело када јој Западне силе дају похвале? На који начин Србија треба да улаже у младе генерације које долазе?

Да ли су могући нови ратни сукоби на Балкану као што је најавила Ангела Меркел уколико земље Европске уније затворе своје границе? Зашто умирујуће изјаве "да нема оружја" и "да смо уморни од ратовања" представљају само бенседине за јавност, а не реалну ситуација? Да ли потенцијал за нове конфликте на Балкану расте? Шта значи наоружавање Хрватске новим хеликоптерима и артиљеријским системима од стране Запада? Зашто Запад може постати пријатељ Србије једино када почне да поштује српски народ и српске интересе? Како је Демократска опозиција Србије преварила српски народ 5. октобра 2000. године? Колико новца је исисано из српске привреде након 5. октобра? Како је Запад успео да нам отме Косово у нашем интересу? Како су представници НАТО-а који су бомбардовали Србију помагали отцепљење Црне Горе 2006. године? Како Србија допушта да угаси своју државну новинску агенцију Тањуг и да се информише само преко Сорошевих медијских кућа?

Осим тога, чека Вас још много занимљивих тема у овом интервјуу.

Разговор је вођен 17.11.2015. године у канцеларији господина Живадина Јовановића, у Београду.

Подели на: